Bespreek de angsten van je kind

Gastblog van Fear Away geschreven door Imke.

Fear Away maakt het leven van je kindje angstvrijer en nóg leuker.

Mijn kind is doodsbang

Het is zondagavond. De hele dag voel ik een kin in mijn billen geprikt en een handje aan mijn trui of broek. Het lijkt of mijn schaduw tot leven is gekomen. Overal waar ik ga, gaat hij met me mee. Hij loopt mee naar zolder om de was op te hangen. Even later loop ik naar mijn slaapkamer om sokken te halen. Snel gevolgd door de kleine man. We poepen zelfs samen, nou ja ik poep en hij staat ernaast.

Overal ziet en hoort hij dingen

Mijn kind is bang. Doodsbang. Vijf jaar oud en volledig in paniek. Al de hele dag. Gisteren eigenlijk ook al, toen was de intocht. Overal ziet en hoort hij dingen. Bang dat Piet zomaar in huis staat. Zelfs het lumineuze idee van oma om zijn schoen dan maar buiten te zetten, helpt niet. Het is tijd om naar bed te gaan. Hij klampt zich stevig aan mijn vast. Als een kat die zijn nagels eens lekker in een nieuwe bank zet. Grote, bange ogen kijken me aan. Ik voel dat zijn lijf verstijfd is. Zijn ademhaling stokt. Sinterklaas is geen feest voor hem.

Monsters en heksen

Van kleins af aan is hij al bang in het donker. Dan ziet hij dingen die ik niet zie. In het begin vond ik het best gek en wuifde ik het weg. Zonder resultaat overigens, hij bleef (natuurlijk) doodsbang. Tot ik me realiseerde dat ik vroeger voor ik ging slapen ook altijd onder het bed keek. En ook ik bang was voor het donker. De magische duisternis waarin dingen opeens tot leven kunnen komen.

Monsters onder het bed

In een opwelling besloot ik er op een dag eens in mee te gaan. Ik vroeg hem dat monster dat hij onder zijn bed zag eens te beschrijven. Het was groot, harig en turquoise. En deed altijd zijn ogen open als ik het licht uit deed en zijn kamer uit ging. Eigenlijk was het best een lief monster, want het deed niets. Maar het feit dat er iets onder zijn bed zat vond hij niet prettig. Om het op te lossen besloten we om een matras dat we over hadden onder zijn bed te schuiven. Dan kon het monster daar in ieder geval niet zitten.

Heksen

Na de monsters onder het bed kwamen de heksen. Hij beschreef ze als gemene vrouwen met een grote puntmuts en een pukkel op hun neus. Ze kwamen in zijn dromen voor en maakten hem dan bang. Sprookjes kwamen in zijn dromen tot leven. En met die enorme verbeeldingskracht die hij heeft werd het werkelijkheid. En dus besloot ik op een dag om een flesje bodymist te kopen. Ik sprayde dat als een soort nevel vlak voor het slapen gaan over hem heen en vertelde erbij dat heksen niet tegen deze nevel kunnen. Ze vinden het vies en kunnen er niet doorheen en dus kunnen ze niet in zijn dromen kruipen.

Elke avond pakte hij zelf het flesje erbij. “Mama, even de heksenspray op doen hoor! Wil jij ook een beetje?” En eigenlijk was dat wel zo. Ik vertelde hem dat ik een best vervelende stem in mijn hoofd die gemene dingen tegen me kan zeggen.

Angsten bespreken

Sinds de spray heb ik hem nog maar één keer over heksen gehoord. En dat was toen we vergeten waren om te sprayen 😊. Wel vraagt hij me steeds vaker of ik ook angsten heb. Ik vertel hem openlijk waar ik bang voor ben en wat mijn onzekerheden zijn. Nieuwsgierig vraagt hij me wat ik daar dan mee doen. Zo hebben we een prachtige dialoog en vertelt hij me wat hij heeft meegemaakt op school. Over hoe lastig hij het soms vindt dat het zo druk is in de klas. En dat andere kinderen hem soms buiten sluiten. Samen hebben we het over manieren om hiermee om te gaan. Soms gaat dat goed en komt hij enthousiast thuis. Op andere momenten werken de dingen die we samen bedacht hebben minder goed. En dan zoeken we naar andere oplossingen. Sinds we dit doen zie ik hem opbloeien. Mijn vrolijke, onbezorgde kind is weer terug. Hij heeft in tijden niet zo goed geslapen. En dat is fijn in deze drukke Decembermaand.

En het mooiste van dit verhaal? Samen met Carolien heb ik Fear Away opgericht. We bieden creatieve oplossingen om weer meer plezier in het leven te hebben. Een van die oplossingen zijn onze Fear Away Sprays. In onze webshop vind je anti-heksenspray, anti-monsterspray en superpowerspray.

heksenspray monsterspray

 

 

18 onmisbare tips als je gaat vliegen met je baby of peuter

Vliegen met je kindje is spannend, zo niet stressvol, maar met deze checklist samengesteld door echte travel mama’s wordt vliegen een […]

lees meer

tip van de week


Groeipijn kind

Wat je kunt doen tegen de groeipijnen van je kindje is een ‘groeipijn olie’ maken om mee te masseren. Als […]

lees meer

Liefs Tassie


De mama achter Mommy Knows Best