Een speelgoedkeuken van hout of van plastic?

Houten speelgoed is in! Maar is het wel waar wat men beweert, is houten speelgoed beter dan plastic speelgoed? We waren hier ontzettend nieuwsgierig naar dus het werd tijd om dit eens uit te vogelen, met een verrassende uitkomst.

Geschiedenis

Spelen is universeel, in de hele geschiedenis van de mensheid spelen kinderen in iedere cultuur en in ieder land over de hele wereld met speelgoed, zelfs de rammelaar is al duizenden jaren oud. Speelgoed is eigenlijk een cruciaal element in het opgroeien van een kind omdat het essentieel is in de fysieke, mentale en sociale en emotionele ontwikkeling.

Ontwikkeling

Kinderen hebben een ongelooflijke levendige fantasie en speelgoed triggert niet alleen deze fantasie, maar het verrijkt het ook. Speelgoed verbetert ook de cognitieve vaardigheden, oftewel het inzicht en ook de motoriek van een kind. Kindjes leren door speelgoed ook te delen (samen delen, samen spelen), of juist samen te werken en speelgoed helpt om de communicatieve vaardigheden te ontwikkelen. Speelgoed is dus essentieel in de ontwikkeling van een kind.

Speelgoed zelf evolueert ook continu, telkens weer wordt er nieuw speelgoed op de markt gebracht dat kinderen stimuleert om hun verbeelding te gebruiken om zo hun omgeving ook beter te gaan begrijpen. Spelen an zich is dus ontzettend belangrijk want kinderen leren zo over zichzelf en hun plek in de wereld. Onderzoek wijst uit dat spelen op jonge leeftijd taal-, lees-, en schrijfvaardigheden stimuleert. Kinderen die vroeg al spelen kunnen zich ook sociaal beter aanpassen en kunnen ook beter samenwerken. Spelen is zelfs zo belangrijk dat het is opgenomen in de ‘United Nations Convention on the Rights of the child’, spelen is een basisbehoefte net als eten drinken en het wordt hier erkend als een “basis recht van ieder kind”.

De komst van plastic speelgoed

Speelgoed werd van oudsher gemaakt van hout, terra cotta, beenderen en blik en later was er in de Middeleeuwen voor de rijken speelgoed dat van zilver, brons, glas of aardewerk was gemaakt. Het eerste plastic speelgoed werd gemaakt van celluloid in de 19e eeuw, dit waren poppen met geschilderd blond haar, maar pas na de 2e Wereldoorlog werd plastic speelgoed echt populair. De vraag naar speelgoed nam alleen maar toe en hout en metaal waren niet geschikt voor de massaproductie. In de late jaren ’40 was Fisher Price de eerste die zijn gehele collectie speelgoed van plastic maakte. Het was een instant hit en werd meteen door meerdere speelgoed fabrikanten gekopieerd.

fisher price

Houten speelgoed vs plastic speelgoed

Is houten speelgoed creatiever dan plastic speelgoed?

Als we speelgoed kopen voor ons kind willen we graag iets dat lang mee gaat, de creativiteit van ons kind stimuleert, dat ons kind leert terwijl het speelt en natuurlijk dat het veilig is. Een argument dat vaak gebruikt wordt te voordele van houten speelgoed is dat door de vorm en structuur houten speelgoed meer dan plastic speelgoed uitnodigt om fantasie te gebruiken, bijvoorbeeld omdat er bij houten speelgoed geen knopjes zijn om op te drukken. Dit hangt er natuurlijk van af welk speelgoed je koopt, want er is genoeg plastic zonder alle toeters en bellen die kindje juist stimuleren om hun verbeelding te gebruiken, dus houten speelgoed is niet perse creatiever.

Is houten speelgoed duurzamer dan plastic speelgoed?

Hier is eigenlijk geen eenduidig antwoord op, want soms is houten speelgoed absoluut duurzamer, maar hetzelfde kan gezegd worden voor plastic speelgoed. Goedkoop houten speelgoed breekt snel, of de verf gaat er snel af net als bij plastic speelgoed van slechte kwaliteit. Plastic speelgoed is wel makkelijker schoon te maken dan houten speelgoed en hout kan ook verweren, het kan ook eigenlijk slecht tegen water. Ook is de prijs een puntje, houten speelgoed van betere kwaliteit is duurder dan plastic speelgoed van dezelfde kwaliteit.

Is houten speelgoed veiliger dan plastic speelgoed?

Dit hangt wederom samen met de kwaliteit van het product. Het klopt dat er veel plastic speelgoed op de markt is dat schadelijke elementen bevat die ongezond zijn voor kinderen. Dit geldt helaas ook voor houten speelgoed, waarbij de verf schadelijk kan zijn of dat het zware metalen bevat zoals lood. Let er dus goed op als je speelgoed koopt dat de fabrikant geen schadelijke materialen gebruikt in hun houten of plastic speelgoed. Speelgoed kan natuurlijk ook breken en als houten speelgoed breekt, bestaat er kans op splinters en dit kan gevaarlijk zijn.

houten speelgoed

Is houten speelgoed beter voor het milieu?

Er zijn natuurlijk meerdere issues die meespelen in deze kwestie, waar het speelgoed van wordt gemaakt, het afval dat gecreëerd wordt met de verpakking of als het speelgoed zelf wordt weg gegooid. Er wordt aangenomen dat houten speelgoed beter is voor het milieu, maar houten speelgoed heeft eigenlijk zijn eigen ecologische probleempjes. Voor het fabriceren van zowel houten als plastic speelgoed zijn er energie en andere bronnen nodig die schadelijk voor het milieu zouden kunnen zijn. Het maken van houten speelgoed draagt helaas weer bij aan de ontbossing, wat schadelijk kan zijn voor het milieu en voor de dieren, indien dit niet op een verantwoorde manier wordt gedaan.

Verpakking van speelgoed is ook een dingetje, we willen anno nu verpakking van recyclebaar plastic, of biologisch afbreekbare verpakking zodat we positief kunnen bijdragen aan ‘waste’. Wij irriteren ons me al aan alle per stuk verpakte biologische paprika’s en biologische komkommers (hoe dan) laat staan aan al dat speelgoed dat verpakt is in van dat onmogelijke dikke plastic. Zo’n verpakking waar altijd een schaar aan te pas moet komen en wat er van 5 meter afstand al milieuonvriendelijk uitziet.

Veel soorten speelgoed is ontworpen om er slechts een korte periode mee te spelen en dan weg te gooien. ‘Goedkope troep’, speelgoedjes van een euro waar maar een paar dagen of weken mee gespeeld wordt en dat daarna in de prullenbak verdwijnt omdat het al stuk is. Als je toch kiest voor plastic speelgoed richt je dan op betere kwaliteit want een product dat langer mee gaat, kan de vicieuze cirkel van goedkoop speelgoed dat weg gegooid en vervangen wordt door nog goedkoper speelgoed, doorbreken. Of je kiest voor houten speelgoed of plastic speelgoed, kies speelgoed dat langer mee gaat zodat het minder snel in de vuilnisbak verdwijnt.

Het oordeel?

De keuze of een kinderkeuken van hout of van plastic beter is voor jou of jouw kind, is dus helemaal aan jou om te maken. Wij gaan in ieder geval nu we dit allemaal weten kritischer kijken naar de kwaliteit van het speelgoed. We willen graag een product dat lang mee gaat, creativiteit stimuleert, veilig is en waarbij we rekening kunnen houden met de impact op het milieu.

Wil je meer weten of heb je een aanvulling? Laat het dan vooral weten. Vond je dit een interessant artikel, delen mag ;-).

Liefs team Mommy Knows Best

Bronnen:
www.toysindustrie.eu
www.miniland.nl
www.speelgoedinfo.nl
www.plastic-themags.com
www.safariltd.com

18 onmisbare tips als je gaat vliegen met je baby of peuter

Vliegen met je kindje is spannend, zo niet stressvol, maar met deze checklist samengesteld door echte travel mama’s wordt vliegen een […]

lees meer

tip van de week


Groeipijn kind

Wat je kunt doen tegen de groeipijnen van je kindje is een ‘groeipijn olie’ maken om mee te masseren. Als […]

lees meer

Liefs Tassie


De mama achter Mommy Knows Best