Categorieën


opvoeden

Hondenriempje om het keukenkastje

Maakt jouw peuter ook alle kastjes, koelkast, lades etc open? Doe een hondenriempje om 2 handvatten heen en het probleem is opgelost. Zo kan je de kastjes zelf wel makkelijk open krijgen ;-).

Lou

Volg je gevoel, we doen allemaal maar wat.

Soms voel je de ogen van andere moeders prikken. Hoor je ze fluisteren tegen andere moeders. Over jouw kind, over jouw mommy-skills. Je hoort ze denken.. Of denk je dat nou en hebben die moeders het daar niet met elkaar over.. denken ze niet na over hoe jij je opvoeding aanpakt. Over hoe jij communiceert met je kind, over hoe streng je bent, of juist niet streng genoeg.  Ik noem(de) deze mama’s “de mama-maffia” ..
Toen ik net trotse mama was van mijn zoon (een heerlijk, vrolijk mannetje met veeeel temperament) Hield ik me daar veel mee bezig. Mijn zoon zette me regelmatig met mijn rug tegen de muur, op feestjes, in de supermarkt. En ik worstelde zo met mijn gedrag als moeder. Wat zouden anderen van mij denken.. Ik wilde graag de beste mama zijn, met het liefste kind. Maar hoe presenteer je jezelf zo, als jouw kind niet hetzelfde is als van die perfecte mama naast je, waarbij haar über brave zoon keurig 1,5 uur op schoot zit tijdens een verjaardag. Mijn kind wil wil dat niet, hij rijdt het liefst schreeuwend met de nieuwe loopfiets van de jarige jop tegen de zandbakrand aan. En ik deed maar mijn best om pedagogisch te corrigeren.  Maar wat schaamde ik me, voelde me vreselijk opgelaten tussen al deze “perfecte” kritisch kijkende mama’s met brave kinderen. Kon wel janken in de auto terug naar huis.. Was boos op mijn “falende” zelf, boos op de “perfecte” mama’s met “perfecte” kinderen.
Inmiddels zijn we enkele jaren verder. Ook ben ik een dochter rijker en komt nummertje 3 in de zomer. En hoewel ik de wijsheid nog steeds niet in pacht heb, sta ik wel een heel stuk sterker in mijn schoenen. Natuurlijk veel ervaring rijker en de wetenschap dat het vaak “een fase” is. Maar een ding is helemaal hetzelfde gebleven. Niemand houdt zoveel van mijn kinderen als ikzelf. Een andere moeder hoeft ze niet zo lief te vinden als ik. En ik doe het goed, niet perfect, wel goed. En jazeker, ik plak ze regelmatig achter het behang. Maar in plaats van dat ik me daar nog voor schaam, praat ik er met andere mama’s over. En geef ik hen soms stukjes van mijn behang. Dus mijn tip: Toon elkaar je onzekerheden en ben eerlijk. En je zult zien.. Volg je gevoel, we doen allemaal maar wat..
ook de “mama-maffia”.. ;).

Malou

Goed gedrag belonen volgens Nanny Frost

Bij het opvoeden van je kindjes is complimentjes geven, dus het belonen van goed gedrag minstens net zo belangrijk als consequenties verbinden aan ongewenst gedrag of straffen. Nanny Frost zegt; geef je kindje af en toe een complimentje, of gebruik een prestatiekaart waar je stickers op kan plakken bij goed gedrag en doe af en toe wat leuks met je kindje, lees een boek of doe een spelletje.

Marjolijn

De Present Child methode

Als je je zorgen maakt over gedrag van je kind of als je kind veel huilt, slecht slaapt, onrustig is, of boze buien heeft kun je de problemen met de Present Child methode verhelpen. Bij de Present Child methode, voorheen Fluisterkind methode genoemd, bekijk je het probleem van een hele andere kant. Kinderen spiegelen onbewust delen van de ouders die onopgelost en onbewust zijn; ze reageren op wie jij van binnen bent. Op het moment dat je die delen als boodschap vertaalt krijgt met de Present Child methode, lossen vaak de problemen vanzelf op.

De consulten (slechts 3) gebeuren met de ouders, dus je kind wordt uit de wind gehouden. Ik heb veel positieve ervaringen gelezen over deze methode. Heb je er ervaring mee, schroom niet om te reageren om zo andere mama’s te helpen. Bij de Baby Bonding praktijk voor jou en je baby in Den Haag kan je terecht, ook ‘slaapcoaching, begeleiding bij het hechtingsproces, EMDR en cursus Happiest baby methode’ behoren tot hun aanbod.

Liefs Tassie

 

18 onmisbare tips als je gaat vliegen met je baby of peuter

Vliegen met je kindje is spannend, zo niet stressvol, maar met deze checklist samengesteld door echte travel mama’s wordt vliegen een […]

lees meer

tip van de week


Groeipijn kind

Wat je kunt doen tegen de groeipijnen van je kindje is een ‘groeipijn olie’ maken om mee te masseren. Als […]

lees meer

Liefs Tassie


De mama achter Mommy Knows Best