18 onmisbare tips als je gaat vliegen met je baby of peuter

Vliegen met je kindje is spannend, zo niet stressvol, maar met deze checklist samengesteld door echte travel mama’s wordt vliegen een eitje

Het belangrijkste is goed voorbereid aan je vlucht beginnen

Vlieg VIP: Voorbereiden, inpakken, plannenbelangrijkste is goed voorbereid aan je vlucht beginnen.

Vlieg VIP: Voorbereiden, Inpakken, Plannen.

1.Voorbereiding en planning

De key tot succesvol vliegen zit hem in het voorbereiden. Bij het voorbereiden van je reis let je in het bijzonder op de vlucht en de vluchttijden. Ga het liefst voor een directe vlucht  en als je kind nog een dutje doet, plan je reis dan tijdens het slaapje. Vliegen in de ochtend is ook het fijnst, dan zijn je kindjes fris, fruitig en niet vermoeid.

2.Stoelen reserveren​

Selecteer de stoelen vooraf zodat je zeker weet dat je goed zit. Als je kind nog niet mobiel is, is een plek bij het raampje heel fijn. Maar als je kind al kan lopen, is een stoel aan het gangpad handiger. En reserveer de 1e rij ​als dat mogelijk is. Hier heb je meer ruimte omdat je niemand voor je hebt, dan kan je kindje lekker op de grond spelen (of een dutje doen).

Als je kind last heeft van reisziekte, probeer dan zoveel mogelijk voor in het vliegtuig te zitten. Achter in het vliegtuig voel je de bewegingen sterker.

3.Inpakken

Inpakken met kinderen is lastig en vereist een goede voorbereiding. Maak een lijstje en schrijf alles, maar dan ook alles op, denk niet ‘oh dit wil ik meenemen, maar dat onthou ik wel’. Een slaaplampje, een muziekdoosje, een nagelknipper, een crème? De kans is groot dat je juist de minder voor de hand liggende dingen – die zo belangrijk zijn! – vergeet. Jij kan prima overleven met een tandenborstel en één paar kleren, maar baby’s en peuters hebben nèt wat meer nodig.

En begin niet 1 dag van tevoren met inpakken :-).

4.Meerdere stuks handbagage

Alles in één tas stoppen lijkt misschien handig, maar dat is het niet. Als je eten of een luier pakt, wil je niet het risico lopen dat belangrijke documenten uit je tas vallen. En ook heel irritant als je niks kan vinden, zorg daarom voor twee tassen, eigenlijk 3.

  • Één tas met kleineessentials. Jouw handtas met paspoorten, tickets, reispapieren, en je portemonnee. Deze tas verlies je nooit uit het oog.
  • Een grotere tas/luiertas. De tas met benodigdheden voor je kindje. Denk aan luiers, (veel) vochtige doekjes en water. Zorg dat deze tas altijd binnen handbereik is in het vliegtuig. Een luierrugtasis echt ideaal want een kind op de ene arm, een handtas en een zware luiertas aan de andere arm is niet te doen.
  • Pak voor jouw peuter een aparte tas in met speelgoed en drinken (zijn eigen tas/koffertje) en schone kleertjes. Spullen voor je kindje waar je niet snel bij hoeft te kunnen. Als je kindje nog geen eigen stoel heeft, bestaat wel de kans dat het cabine personeel moeilijk gaat doen omdat je 1 stuk handbagage per persoon mag, maar onze ervaring vertelt dat dit zelden gebeurt.

5.Eten

Smeer broodjes en neem ook gezellige traktatie snackjes mee. Een bakje met halve druifjes, doosje rozijntjes, schijfjes komkommer, knijpfruit. Het beste is om er vanuit te gaan dat je vertraging zult hebben en dat er niks fatsoenlijks te eten is in het vliegtuig, oftewel wees voorbereid op het ergste. Dus ook als je met je kleine baby vliegt, neem dan extra babyvoeding mee.

6. Ipad/tablet

Ok het is misschien niet ‘opvoed verantwoord’, maar een life-saver. Je kan van te voren van alles downloaden op netflix, heel handig. Zet de Ipad niet meteen in, maar pas als je merkt dat ze zich beginnen te vervelen. Een kinderkoptelefoon is ook een musthave, voornamelijk voor de mensen die om je heen zitten.

7.Opvouwbare buggy

Travel mama Marloes tipte ons op een geweldige kinderwagen: de Babyzen Yoyo. “Deze kinderwagen is in te klappen tot handtasformaat en mag dus mee het vliegtuig in als handbagage. De Babyzen Yoyo is genomineerd voor Travel Buggy 2018! Hij weegt maar 6 kilo, is met één hand bestuurbaar en inklapbaar – yes! –. De buggy rijdt top en is van 0 maanden tot 4 jaar te gebruiken.”​

​8.Draagzak

Het is dé manier is om te reizen. Je hebt je handen vrij, je kindje dichtbij en het is heel handig m.b.t. slapen, want je kindje wordt rustig in zijn vertrouwde draagzak en valt zo makkelijker in slaap. Dus wordt jouw kindje wrevelig en onrustig tijdens het vliegen, hopplaket in de draagzak en grote kans dat de rust terug keert. Er zijn verschillende draagzakkenen-doeken en iedereen heeft zijn eigen voorkeur.

9.Luierbroekjes

Neem luierbroekjes mee voor in het vliegtuig. De verschoningsruimte in een vliegtuig is niet meer dan een houten plank over de wc, dus je kan je kont letterlijk bijna niet keren. Voor een kleine boodschap is even op schoot verschonen met een handig luierbroekje zo gepiept. En ook al ben je bezig met zindelijkheidstraining, doe gewoon een pamper om dit voorkomt ongelukjes. Maar, indien je weet dat je op vakantie gaat is het natuurlijk nog handiger om even te wachten met de zindelijkheidstraining. Oh en neem genoeg luiers mee want je kan ze nergens kopen en je zult net zien dat jouw spruitje precies vandaag last krijgt van zijn tandjes en ieder half uur een spuitluier heeft.

10.Oortjes bij opstijgen en dalen

Bij het opstijgen en dalen verandert de luchtdruk in de cabine, waardoor er extra druk op je oren komt. Door te slikken verandert de druk beetje bij beetje, waardoor je geen oorpijn krijgt. Zorg dat je altijd drinken voor je kindjes bij de hand hebt tijdens het dalen en stijgen. Een handige anti-lek drinkbeker​ is echt een must om mee op reis te nemen. Vul deze beker zodra je door de douane bent, dan heb je deze hazzle niet in het vliegtuig en ben je startklaar. Een peuter kun je eventueel winegums geven waar hij lekker lang op kan kauwen, dit heeft hetzelfde effect als drinken. Een baby kan je aan de borst leggen of een flesje geven tijdens stijgen en dalen of een speentje indoen.

11.Belang​rijk als je kindje verkouden is

Als je baby of peuter verkouden is, zal het extra gevoelig zijn voor de drukverandering en dus ook meer last hebben. Gebruik neusspr​ay​, ​zo slinken de neusslijmvliezen, waardoor er minder druk op de oren komt te staan. Zorg bij een snotterig neusje dat je altijd kinderneusspray op zak hebt. En niet onbelangrijk, zuig daarna het neusje leeg zodat jouw baby vrij kan ademen. Doe dit zelf of zorg dat je de Otrivin baby Aspirator op zak hebt.

12.Eigen mini-rolkoffertje met speelgoed​

Je ziet ze steeds vaker op het vliegveld: leuke rolkoffers​ waar een peuter op kan zitten, een koffer en speelgoed in één. Ze zien er niet alleen heel leuk uit, maar zijn ook nog eens superhandig. Vul het koffertje met het favoriete speelgoed van je kind en hij of zij vermaakt zich perfect! Tassie van Mommy Knows best vindt het alleen een nadeel dat spulletjes er snel uit vallen als je hem open doet.

Je kan ook een kleine trolley​ op wieltjes kopen waar je peuter mee kan rondlopen. Je peuter is apetrots als hij met zijn eigen handige koffertje loopt.

13.Vliegtuigcadeautjes​​

Vliegtuigcadeautjes zijn dé oplossing voor langere vluchten. Koop kleine cadeautjes en pak ze leuk in. Dit zijn een paar leuke cadeaus, als tip ingestuurd door mama Chantal:

  • Herbruikbare raamstickers: leuk voor op het vliegtuigraampje, maar plakken ook prima op elke andere gladde ondergrond
  • De Colorball van Ses: een balletje met daarin 6 kleurtjes waskrijt. Ideaal voor kleine kinderhandjes en zo heb je geen last van wegrollende kleurtjes van je tafeltje
  • Verven met water: er zijn leuke kleurplaten en boekjes te koop waarin je kan kleuren met water. Ideaal voor in het vliegtuig of op reis, want niks wordt vies. Daarnaast ook nog eens herbruikbaar, want zodra de tekening is opgedroogd, kun je ze opnieuw gebruiken.

14.Speelgoed

Naast bovenstaande cadeautjes zijn de volgende speelgoedjes ook goede zoethouders.

​Duplo​: Het houdt je kindjes heel zoet, maar zorg voor niet te kleine stukjes die onder stoelen gaan rollen en snel kwijt raken. Koop een Duplo vliegtuig, helemaal leuk voor je kleintje om een eigen vliegtuig te hebben.

Balonnen: Zorg ervoor dat je altijd een paar ballonnen in je tas hebt, sowieso handig waar je ook naartoe gaat. Als je lang moet wachten dan is een ballon altijd een leuke verrassing voor je kindje.​

15.Slapen in het vliegtuig​

Het Wick-Air opblaasbaar vliegtuigbedje​ ​is echt onmisbaar op iedere vlucht. Het Mommy Knows Best team heeft hem zelf getest ​(zie hier op insta) en vindt dat vliegen zo een stuk aangenamer wordt. De Wick-Air is op te blazen in 3 standen en is in de hoogste stand exact even hoog als iedere vliegtuigstoel. Het verlengt zo je stoel en je kindje slaapt zo als een roos. (Oh en ook heel handig voor de moeie voetjes van mama). Het is te gebruiken bij elke airline.​

Voor je baby’tje kan je bij lange vluchten een bassinet (babybedje) aanvragen. Dit is een soort reiswieg die aan een wand voor je stoel wordt bevestigd. Het is voor baby’tjes tot ongeveer 6 maanden.  Hou er rekening mee dat vliegen spannend is voor je kindje wat voor nogal wat onrust kan zorgen. Neem daarom ook een bekend item van thuis mee zoals bijvoorbeeld een teddybeer, een lievelingsboek, een kussen of een deken. Dit zorgt ervoor dat je kind zich sneller op zijn gemak voelt in onbekende situaties. Een dekentje dat lekker naar thuis ruikt is altijd een goed idee.

​16.Neem extra kleding mee voor jezelf​

Neem in je handbagage niet alleen een extra setje kleding voor je kind mee, maar ook voor jezelf. Als jouw kind moet overgeven is de kans groot dat jij ook onder komt te zitten. En als je baby een sluitluier heeft, kom jij er ook vaak niet zonder kleerscheuren van af – vooral als je een draakzak gebruikt! –. Neem een extra shirt en een legging mee. Vermijd een spijkerbroek om je handbagage licht te houden.​

17.Een Wetbag

Ook als je geen wasbare luiers gebruikt, is een wetbag – een wasbare luierzak –  onmisbaar voor tijdens het reizen. Deze kleine luierzak heeft 2 aparte vakken en zo kan je dus makkelijk droge en natte dingen gescheiden houden, echt super handig zo’n waterdichte zak.

18.RELAX​

Last but not least; ontspan mama! Wil je kindje niet slapen, geeft niet, dat haalt hij wel weer in, maak je niet druk. Een kindje voelt jouw frustratie, dus wanneer je kindje moe is en jij het op allerlei mogelijke manieren wil laten slapen, zal jouw eigenzinnige peuter alleen maar meer drama maken. Trek je niks aan van de ogen van de andere passagiers die op jou gericht zijn als jouw kindje keihard krijst, je kan er niks aan doen.

Wij hopen dat je net zoveel hebt aan deze tips als wij gehad hebben! Laat ons weten wat je ervan vond en vergeet ons niet te volgen op Instagram​ en Facebook​.

 

 

 

 

18 onmisbare tips als je gaat vliegen met je baby of peuter

Vliegen met je kindje is spannend, zo niet stressvol, maar met deze checklist samengesteld door echte travel mama’s wordt vliegen een […]

lees meer

tip van de week


Groeipijn kind

Wat je kunt doen tegen de groeipijnen van je kindje is een ‘groeipijn olie’ maken om mee te masseren. Als […]

lees meer

Liefs Tassie


De mama achter Mommy Knows Best