Antwoorden op de meest gestelde vragen van een nieuwbakken mama

Ben je zwanger en nadert de bevalling? Dan heeft Mommy Knows Best heeft hier voor jou een must read met de antwoorden op de 9 meest gestelde vragen als je baby net geboren is.

Geschreven door: Natasha van den Brand Horninge

De 9 meest gestelde vragen:

  1. Mijn pasgeboren baby wil niet drinken, wat nu?
  2. Mijn pasgeboren baby niest vaak, moet ik me zorgen maken?
  3. Help, mijn baby maakt gorgelende geluidjes, gaat dat wel goed?
  4. Help, ik heb naweeën, is dat normaal en hoe lang duurt dit?
  5. Hoe lang blijf ik nabloeden na een natuurlijke bevalling?
  6. Slaapt mijn baby niet te lang? (even kijken of hij nog ademt)
  7. Wanneer valt de navelstreng koord er af?
  8. Kan ik mijn baby niet te veel verwennen?
  9. Komt het ooit nog goed met de vorm van zijn hoofd? (na natuurlijke bevalling wil het hoofd er nog wel eens uit zien als een ei).

De verlossende antwoorden:

1. Het is heel normaal dat je baby aan de borst drinkt vlak na de geboorte en vervolgens een heel etmaal niet. De 1e nacht na de geboorte van zoonlief Tyler was ik helemaal in paniek. Hij was om 19.38 ‘s avonds geboren en dronk al vrij snel bij mij aan de borst. Om 00.30 uur mochten we naar huis. Ik wilde hem meteen iedere 3 uur aanleggen (hoppa meteen regelmaat erin), maar deze kleine man wilde helemaal niet drinken. Ik heb mijn tepel zo ongeveer achter in zijn keel geduwd van de stress; ‘kom nou, drink dan’, maar dit was niet nodig geweest. Ontspan mama, je kleintje komt vanzelf wel als hij honger heeft.

De belangrijkste voeding, de 1e voeding na de geboorte, colostrum (vol eiwitten en voedingstoffen) heeft je kindje al gehad en daar kan hij voorlopig, in ieder geval een etmaal op teren. Je baby heeft genoeg reserves. Dus maak je niet druk! Als je smakkende geluidjes hoort, kun je proberen je baby aan te leggen, maar als het niet lukt, geen paniek. Als de kraamhulp komt, kun je het overleggen en zij zal je helpen met aanleggen.

Geef je jouw kindje geen borstvoeding? Dan geldt hetzelfde, je newborn heeft nog genoeg reserves voor de eerste dagen en vaak moet je kindje nog even bijkomen, dus geen stress.

2. Het is heel normaal dat een baby’tje vaak niest. Het heeft 9 maanden veilig in jouw buik gezeten en krijgt nu te maken met lucht en stof deeltjes. Je baby niest om zijn neusje schoon te maken, dus het is heel normaal.

3. Mijn 1e nachten met Tyler in de co-sleeper kon ik niet slapen van de geluiden die hij maakte. Nee dit waren geen schattige lieve snurk geluidjes, maar hij gorgelde als een kettingrokende opa (ok, dit is een beetje overdreven, maar het klinkt zo grappig). Ik lag 10 keer per nacht met mijn oor naast zijn hoofd omdat ik dacht dat hij stikte, maar niks aan de hand stelde de kraamzorg mij gerust. Het kan ook zijn dat je baby piepende geluidjes maakt net als een oude deur. Het is dus heel normaal dus geen paniek.

Ook de ademhaling van jouw newborn is nog onregelmatig en je moet ook niet raar opkijken als je hem af en toe hoort zuchten.

4. Ja hoor, heerlijk thuis na de bevalling, lekker cocoonen met je newborn, krijg je naweeën en niet zo’n beetje ook. Mijn man zei toen ik begon te wéér begon te puffen doodleuk tegen mij: “Je gaat hier toch niet weer liggen schreeuwen hè?” (mannen snappen er ook niks van). Had niemand dit mij kunnen vertellen? Naweeën? What the hack echt?! De volgende ochtend in de douche beviel ik nog eens even van een bloedstolsel ter grote van een sinaasappel en bedankt en dit was dus heel normaal. Hoe lang het kan duren? Tyler is op zaterdag geboren en dinsdag ochtend beviel ik weer van een sinaasappel en daarna was het klaar, over. Allemachtig wat een bevalling. De kraamverzorgster gaf overigens ook aan dat als het dinsdag ochtend de naweeën niet over zouden zijn, ik dan naar het ziekenhuis zou moeten.

Sowieso zijn naweeën heel normaal en kunnen erger worden tijden het geven van de borstvoeding. Dit komt door het hormoon oxytocine dat vrijkomt tijdens het geven van borstvoeding. De naweeeën zorgen ervoor dat je baarmoeder weer samenkrimpt en het bloedverlies minder wordt. Neem geen ibuprofen, maar een paracetamol tegen de pijn indien je borstvoeding geeft.

5. Na de bevalling blijf je nog een tijdje bloeden. Dit zogenaamde kraamvloed kan tot wel 4 weken duren. Dus koop niet 1 pakje kraamverband, maar sowieso al 2 pakken voor de eerste dagen en nee normaal maandverband is niet geschikt (grote katoenen omaonderbroeken van de Hema zijn trouwens ook een must).

6. Een pasgeboren baby slaapt wel tot 20 uur per dag. Maar wacht even er zitten maar 24 uur in een dag? Klopt en daarom hoef je je dus totaal geen zorgen te maken als je baby ‘de hele dag’ slaapt. Pasgeboren baby’s mogen echter niet te lang slapen zonder te drinken want dan wordt de bloedsuikerspiegel te laag. Er zijn geen strikte regels, maar er wordt geadviseerd om je pasgeboren baby de 1e twee weken minimaal 6 keer per 24 uur aan te leggen. Je hoeft je kindje niet perse wakker te maken als je dat niet wilt, je kunt voeden op verzoek. Hou er wel rekening mee dat na 4/5 uur je borsten op knappen staan. Als je kindje dan gaat drinken, maak je het hem ook lastig omdat je melk snel stroomt. Je kindje kan zich dan verslikken of darmkrampjes krijgen.

Ik vond het fijn om om de 3 uur te voeden en niet op verzoek. Waarom? Zo went je kindje aan de etenstijden en zal het snel ook iedere 3 uur komen. Zo heb je zelf in de hand wanneer je voedt en kun je als je weer op de been bent even naar de supermarkt zonder baby/met baby zonder dat je bang hoeft te zijn dat het gaat huilen van de honger. Je maakt het je zelf zo dus een stuk makkelijker. Voed je op verzoek en je baby huilt dan weet je niet of het van de honger is of dat er misschien iets anders aan de hand is. Maar iedere mama haar ding natuurlijk. Voel jij je beter bij voeden op verzoek, lekker doen.

Wist je dat: Kindjes die borstvoeding krijgen, drinken meestal vaker dan baby’s die flesvoeding krijgen omdat moedermelk makkelijker verteerbaar is.

7. Na 5 tot 14 dagen na de geboorte zal het stompje van de navelstreng eraf vallen. Probeer nooit het stompje er zelf af te halen en wees voorzichtig met de luier om doen. Het fijnst is de luier onder het stompje want zo kan het aan de lucht drogen en komt er geen urine bij.

Een leuk weetje is dat als jouw kindje geboren wordt er dan 1/3 van zijn bloed nog in de navelstreng en zijn placenta zit. Als je wacht met de navelstreng doorknippen tot hij helemaal wit is en niet meer klopt, –dit is na zo’n 5 minuutjes– dan is al het bloed terug naar jouw baby. Dit is onder andere beter voor de weerstand van jouw baby.

Tevens wordt er in plaats van een navelklem tegenwoordig een ‘Cord Ring’ gebruikt, dit is een klein rubber ringetje wat die grote clip vervangt en zo minder belastend is voor het buikje van je kleine. Zeker de moeite waard om naar te vragen bij jouw verloskundige of om aan te schaffen (+/- €3) en mee te nemen naar het ziekenhuis”.

8. Het 1e jaar van je baby kan je het absoluut niet teveel verwennen. Het heeft 9 maanden heerlijk veilig in jouw buik gezeten zonder enige prikkels en het is ineens op de wereld, doodeng joh. Dus knuffelen, optillen 100.000 kusjes geven, aaien tot je erbij neervalt, gewoon lekker doen!!!

9. Door de druk op het hoofdje tijdens een natuurlijke bevalling kan het hoofdje van je baby de vorm hebben van een ei. Ik hoef je niet te vertellen dat het nogal krap is daar beneden dus als het hoofdje een beetje knel heeftt gezeten kan het er uitzien als een ei als het eruit komt. Zoals bij mijn boyke Tyler het geval was. Maak je niet druk zei de kraamzorg, het komt goed (ooit).  Het kan zelfs wel een jaar duren, maar je ziet in ieder geval al snel verbetering als de schedel aan elkaar gaat groeien. De fontanel groeit in het eerste levensjaar dicht. Probeer je baby vaak van kant te wisselen als hij gaat slapen, wissel na elke voeding van slaapkant.

Vond je dit een leuk artikel; delen is lief. Heb je nog iets toe te voegen, of is jouw vraag onbeantwoord, laat het ons dan vooral weten.

Liefs!

https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=28052

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/kinderen/151097-navelstreng-verzorging-en-genezing.html

 

18 onmisbare tips als je gaat vliegen met je baby of peuter

Vliegen met je kindje is spannend, zo niet stressvol, maar met deze checklist samengesteld door echte travel mama’s wordt vliegen een […]

lees meer

tip van de week


Groeipijn kind

Wat je kunt doen tegen de groeipijnen van je kindje is een ‘groeipijn olie’ maken om mee te masseren. Als […]

lees meer

Liefs Tassie


De mama achter Mommy Knows Best