Kids Eten


voedselneofobie

Als je peuter wil niet eten

Vanaf dat kindjes een jaar of 1 zijn, wordt eten vaak ineens lastiger, maak je hier niet te druk om, je kindje heeft ook minder voeding nodig omdat het niet zoveel groeit als in het eerste levensjaar. Het heeft ook vaak met de peuterpubertijd te maken dat je kindje nee gaat zeggen, de wel bekende ‘neofobie fase’, kindjes beginnen vanaf hun eerste levensjaar hun zelfbewustzijn te ontwikkelen. In de groeiwijzer van de eetexpert wordt deze fase heel erg goed uitgelegd, hierin staat ook het volgende: “De ouder bepaalt wat en wanneer er gegeten wordt, het kind bepaalt hoeveel (Satter, 1999). Wanneer ouders de voedselinname proberen vergroten en druk zetten op het eetgedrag van het kind, kunnen ze ongewild het zelfregulatiesysteem van het kind verstoren en een probleem creëren (Lee et al., 2001; Moens & Vandewalle, 2011)”. Erg interessant om te lezen en er worden ook tips gegeven wat te doen, hieronder een aantal voor je op een rij.

Enkele adviezen uit het artikel mbt voedselneofobie:

  • Zorgfiguren hebben een belangrijke voorbeeldfunctie in het eetgedrag van hun kinde- ren. Kinderen zullen sneller verleid worden om iets te proeven dat ze hun zorgfiguren zien eten

  • Vind je kindje bij de eerste keer proeven iets niet lekker, geef dan niet te snel op, kindjes hebben 10 to 15 proefbeurten nodig om het nieuwe voedingsmiddel lekker te vinden.
  • Neofobie neemt toe bij meer keuzemogelijkheden, dus laat het kind niet zelf kiezen tussen tal van nieuwe voedingsmiddelen.
  • Focus op wat goed gaat. Zo hanteer je een groeibe- vorderende opvoedingsstijl. Probeer geen druk te leggen op het proeven van een nieuw voedingsmid- del. Het is veel werkzamer om het kind te verleiden tot ontdekken

Als je je overigens wel zorgen maakt over het eetgedrag van je kindje, bel dan altijd de huisarts of vraag het aan het consultatiebureau.

Liefs Tassie

Alles wat je wilt weten over vaccineren tegen het coronavirus en zwangerschap, borstvoeding en kinderwens

Dit artikel is ge-update 9 mei 2021 Eerst gold het advies je pas na je zwangerschap te laten vaccineren tenzij […]

lees meer

tip van de week


Groeipijn kind

Wat je kunt doen tegen de groeipijnen van je kindje is een ‘groeipijn olie’ maken om mee te masseren. Als […]

lees meer

Liefs Tassie


De mama achter Mommy Knows Best