Kids Eten


borstvoeding

Melkproductie loopt terug

Leg je kindje vaker aan als je melkproductie terug loopt, of las een extra kolf momentje in.

Viviane

Toeschietreflex

Als je te snel toeschietreflex hebt, doe dan een diepvries zakje gevuld met appelstroop in de vriezer. Leg deze dan op je borst tijdens het voeden van je kindje en zo zal je kindje zich minder snel verslikken tijdens het drinken aan de borst.

Lieke

Beste borstkolf

Het beste is om elektrisch te kolven ik vind Medela een heel fijn merk. Als je er eentje gaat kopen (huren kan namelijk ook), dan is een dubbele kolf wel echt fijner. Ik weet het een kolfapparaat is hartstikke duur, ik heb eerst 1 gehuurd, maar die was onhandig groot en kon dus niet mee op vakantie. Ik heb toen de Medela Freestyle gekocht en daarna weer doorverkocht via de FB groep ‘Kolven & Borstvoeding’.

Miriella

Borstvoeding en het gouden uur

Het eerste uur na de geboorte heet het gouden uur en is erg belangrijk. Zeker als je borstvoeding wil gaan geven. Houd je kindje (indien mogelijk) het eerste uur lekker bij je op je buik/borst voor huid-op-huid contact (buidelen) en leg je kindje ook voor het eerst aan. Door hier aandacht aan te besteden en je kindje goed aan te leggen, leert je kindje hoe uit de borst te drinken, waar je de rest van de borstvoedingsperiode profijt van hebt. De kraamverzorgster (indien aanwezig bij de bevalling) hoort je te begeleiden bij de eerste keer aanleggen.

Mandy

Lees hier het inspirerende artikel over ‘De kracht van buidelen‘.

Borstvoeding als bijvoeding?

Als je om wat voor reden dan ook geen borstvoeding als hoofdvoeding kan geven, wees gerust kunstvoeding en borstvoeding zijn prima te combineren. Je zou bijvoorbeeld kunnen afkolven om de productie op peil te houden. Een lactatiedeskundige zit in je verzekeringspakket dus bij twijfel of vragen, kan je altijd een LK inschakelen.

Luz

Handige app bij borstvoeding geven

Toen ik zwanger was ben ik naar een voorlichtingsavond over borstvoeding gegaan. In de kraamweek had ik een top kraamverzorgster die mij hielp met het op gang laten komen van de borstvoeding. En daarna… Moest ik het zelf doen. Ik had nooit eerder borstvoeding gegeven en het verbaasde me hoeveel vragen ik naderhand nog had. Ik heb veel baat gehad bij de Medela app en de facebookgroep borstvoeding en kolven. Soms is het verstandiger om een lactatiedeskundige in te schakelen, maar vaak kan een ervaringsdeskundige je ook al een eind op weg helpen! Heel fijn zulke ‘mommys in crime’.

Nienke

Borstvoeding overproductie

Vooral de eerste maanden na de bevalling had ik veel te veel melk. De productie moet nog afgestemd worden tussen moeder en kind. Hierdoor wordt het aanhappen veel lastiger, de melk loopt er al uit voordat de baby aan de borst zit. De tepel wordt heel glad. Ook verslikt de baby zich sneller waardoor er ook weer krampjes ontstaan. Niet handig dus! Wat bij mij echt en als enige echt goed hielp was de zwaartekracht zijn werk laten doen 🙂
Dus liggend op je rug voeden, met de baby liggend op de buik bovenop je. Het vergt even wat oefening, maar oefening baart kunst en wat een verschil. En de baby is zoveel meer tevreden tijdens en na de voeding.

Eline

Wat is spruw?

Spruw is een schimmelinfectie, een candida infectie in de mond van je baby’tje die helaas vaak voorkomt. Er zit altijd een beetje schimmel in het geboortekanaal en je kindje heeft nog weinig weerstand dus is er erg bevattelijk voor als het op een natuurlijke manier wordt geboren. Het is een onschuldig kwaaltje, maar kan echt vreselijk zijn omdat het moeilijk is voor je kindje om te drinken omdat het pijn doet in zijn mondje. Je baby’tje kan ook jouw tepels besmetten met de schimmel waardoor je elkaar over en weer blijft besmetten. Ook door de suikers in de melk waardoor de schimmel juist groeit kan het hardnekkig zijn. Er zijn verschillende medicijnen tegen, maar hier op Mommy Knows Best lees je de ervaring van mama’s, wat voor hen het beste werkt. Succes.

 

Pijnlijke tepels

Als je tepels pijnlijk zijn door de borstvoeding dan geven de Hydrogel Pads van Medela verlichting en bescherming omdat het de huid soepel en gehydrateerd houdt. Ik vond het echt heerlijk om de pads na de voeding op mijn pijnlijke tepels te plakken.

Christa

Problemen bij de borstvoeding

Wacht niet af en bel een lactatiedeskundige bij je in de buurt, doen hoor!

Anne

Borstontsteking voorkomen

Een borstontsteking komt door een verstopt melkkliertje. Zodra je een harde plek in je borst ontdekt, een verstopt melkkliertje dan helpt het om naar de tepel toe te masseren, ook een warme douche helpt tegen de verstopping (de vaten worden dan wijder). Zorg ook dat je je baby vaker aanlegt zodat de melk blijft stromen en masseer ook tijdens het voeden. Een borstontsteking doet echt vreselijk pijn en je kan er echt goed ziek van worden, dus beter voorkomen dan genezen. Succes.

Dinie

Spruw bij je baby en/of tepels

Tyler heeft wel 3 maanden spruw gehad en het was echt een hel, hij had zo’n honger, maar drinken ging moeilijk, dat deed hem pijn in zijn mondje. Ook kreeg ik de schimmelinfectie op mijn tepels waardoor we elkaar over en weer bleven besmetten. En ik deed er alles aan, borsten wassen, Daktarin erop smeren, weer eraf wassen als het etenstijd was voor Tyler, handen wassen. Van de huisarts kreeg ik Nystatine (baby’tjes vanaf 4 maanden mogen een miconazol-gel) om in de mond te smeren, maar het hielp niet en ik ben er geen voorstander van om zo’n kleintje oraal medicijnen te geven.Ook heb ik Gentiaan Violet geprobeerd, inkt dat je in de mond moet smeren, dit mag je maximaal 7 dagen gebruiken en helaas hielp het niet. De zoete moedermelk is een heerlijk maaltje voor de candida vanwege de suikers die erin zitten, die voeden de schimmel dus eigenlijk logisch dat niets hielp.

Wat wel hielp: Ik ben na elke voeding Tyler zijn mondje gaan wassen een Orthica Orthiflor Start, een probiotica speciaal voor zuigelingen. Een maatschepje poeder in een beetje warm water oplossen en met de hoek van een hydrofiel washandje het mondje heel goed wassen en did deed ik ook voor mijn tepels. Probiotica is een antischimmel product en zo gaf ik de spruw geen kans meer. Tyler gaf ik 6 druppeltjes van Probactiol Mini per dag, een probiotica voor baby’s.

Binnen 1 week was het over! We waren er allebei van af, heel erg fijn! Ook slikte ik zelf een probiotica, Orthica Prena Fem, een probiotica speciaal voor tijdens de borstvoeding.

Liefs Tassie

Lactatiedeskundige wordt vergoed

Alle zorgverzekeraars, vergoeden een lactatie deskundige en die mag jezelf uitzoeken. Het zijn echt vakkundige mensen die je kunnen helpen dus waarom er niet gebruik van maken? Tip; oriënteer je tijdens je zwangerschap en kies er eentje die bij je past.

Nienke

Kraamzorg kosteloos 2 dagen langer

Dit wordt je niet verteld; wist je dat kraamzorg 2 dagen langer zonder extra kosten mag blijven als je als moeder je pasgeboren baby nog niet kan aanleggen om wat voor rede dan ook? Maak er gebruik van als je het nodig hebt en geef niet snel op!

Nienke

18 onmisbare tips als je gaat vliegen met je baby of peuter

Vliegen met je kindje is spannend, zo niet stressvol, maar met deze checklist samengesteld door echte travel mama’s wordt vliegen een […]

lees meer

tip van de week


Groeipijn kind

Wat je kunt doen tegen de groeipijnen van je kindje is een ‘groeipijn olie’ maken om mee te masseren. Als […]

lees meer

Liefs Tassie


De mama achter Mommy Knows Best