Mommy (to be)


voor de bevalling

Babymoon

Word je binnenkort voor het eerst mama en heb je de mogelijkheid, dan is het echt een aanrader om er samen met je partner nog even tussenuit te gaan, op babymoon! Heerlijk ontspannen en uitrusten zolang het nog kan en quality time met je partner. Afhankelijk van je budget kun je op vliegvakantie gaan of met de auto er op uit. Maar samen een weekendje weg in eigen land is ook al erg fijn! Ik ben zelf in de winterperiode (maart) naar Tenerife geweest, een aanrader! Het tweede trimester is over het algemeen de fijnste periode om op babymoon te gaan.

Mandy

Rommelt het al?

Gek werd ik ervan. Iedereen in mijn omgeving was bezig met mijn zwangerschap en dan vooral de uitgerekende datum. Alsof het op de uitgerekende dag allemaal moet gebeuren. Ik was zelf met 39 weken wel klaar met mijn zwangerschap, het werd steeds zwaarder. Maar het leek erop dat mijn omgeving er ook klaar mee was. “Rommelt het al?” “Is er al een kindje?” Dat soort vragen… Mijn zus zei dat ik mijn profielfoto op Whatsapp maar moest veranderen in: NEE IK BEN NOG NIET BEVALLEN. Geniaal!

Ook had ik besloten om de laatste 2 weken alleen nog in te gaan op dit soort vragen van familie. De rest heb ik duidelijk gezegd dat ik het ze wel zou laten weten als het zo ver was. Erg lief hoor, al die belangstelling, het is allemaal goed bedoeld, maar ik werd er echt schijtziek van. En je kunt maar duidelijk zijn, hè. Als zwangere kun je je nog prima verschuilen achter je hormonen. Dat excuus moet je dan ook gewoon lekker gebruiken.

Nienke

Voorbereiden op de bevalling

Voorbereiden op de bevalling kan op veel manieren, één daarvan is een cursus bij Mensendieck. Ik heb de cursus gedaan bij de Oosterpark praktijk in Amsterdam, ik was hierdoor echt klaar voor de bevalling, kom maar op dacht ik. In een groep van maximaal 8 mede zwangeren werd bij de Oosterpark praktijk aandacht besteed aan de volgende punten:

 • het bewust maken en leren behouden van een goede lichaamshouding en manier van bewegen tijdens en na de zwangerschap.
 • het bewust maken en efficiënt leren gebruiken van spieren en gewrichten die veranderingen ondergaan tijdens de zwangerschap en van belang zijn bij de bevalling, zoals bekkenbodem-, bil-, heup-, borst-, rugspieren en bekkenverbindingen.
 • het voorkomen en indien nodig verminderen van zwangerschapsklachten (rugpijn, bekkenklachten, spierkrampen etc.)
  – ademhalings- en ontspanningsoefeningen
  – spierversterkende- en circulatiebevorderende oefeningen
  – de theorie over zwangerschap en bevalling, zoals; wat gebeurt er tijdens de verschillende stadia van de bevalling; het ontsluitingsstadium, het persstadium en het nageboortestadium
 • hoe de bevalling kan beginnen en wat je kunt doen
 • wanneer je de verloskundige moet waarschuwen
 • hoe lang de bevalling kan duren, etc.
  – de praktijk van het bevallen;
 • het leren opvangen van ontsluitingsweeën met een juiste ademhaling en met aandacht voor ontspanning van de buik en een goede lichaamshouding
 • het leren opvangen van de persdrang indien er (nog) niet geperst mag worden
 • een goede perstechniek qua ademhaling en houding
 • mogelijke pershoudingen en de voor- en nadelen hiervan
  – het opvangen van ongemakjes tijdens het ‘ontzwangeren’
  – oefeningen die je de eerste tijd na de bevalling kunt doen
  – het onderling uitwisselen van ervaringen

Liefs Tassie

Eten invriezen voor de bevalling

Ik maakte voordat ik ging bevallen heel veel extra porties eten voor onszelf en vroor die in. Toen ik was bevallen hadden we genoeg eten in huis voor de eerste twee weken en hoefden we ons daar lig niet druk om te maken.

Julia

18 onmisbare tips als je gaat vliegen met je baby of peuter

Vliegen met je kindje is spannend, zo niet stressvol, maar met deze checklist samengesteld door echte travel mama’s wordt vliegen een […]

lees meer

tip van de week


Groeipijn kind

Wat je kunt doen tegen de groeipijnen van je kindje is een ‘groeipijn olie’ maken om mee te masseren. Als […]

lees meer

Liefs Tassie


De mama achter Mommy Knows Best