De 5 of 10 minuten methode slaaptraining

Als je kindje een moeilijke slaper is, of ‘s nachts vaak wakker wordt dan is de 5 of 10 minuten methode echt een ongelooflijke uitkomst om je kindje te leren doorslapen. Vanaf dat Day een maand of 8 was, werd ze wel 5 keer per nacht huilend wakker en ging dan echt niet meer slapen. Het  gevolg was dat Day bijna elke nacht tussen ons in lag en wij sliepen hierdoor slecht. Dit ging van kwaad tot erger want Day wist dat als ze volhield met huilen ik haar toch wel mee in ons bed nam (vanaf de leeftijd van 6 maanden leert een baby verband te leggen tussen huilen en de reactie van de ouders en kan het dus huilen om aandacht). Tot dat we de 5 minuten (ik vond 10 minuten te lang;-)) methode gingen proberen, het is even doorbijten mama’s want je wilt je huilende kindje heel graag oppakken en troosten, maar als je doorzet heb je na een dag of 4 een voorbeeldige slaper. Zo werkt het:

  • Je brengt je baby slaperig naar bed, nog wel wakker, elke dag op hetzelfde tijdstip (regelmaat) en laat het zelf in slaap vallen. Pas altijd hetzelfde slaap ritueel toe.
  • Als je baby gaat huilen, ga je er naartoe, controleer of er iets aan de hand is, honger, vieze luier, als mama hoor je wanneer je baby huilt als het pijn heeft. Als alles ok is, geef je je kindje een aai over zijn bolletje en stel het gerust, geef geen kusjes en haal het niet uit zijn bedje. Ik ging bij Day altijd op mijn knieën zodat ik op dezelfde hoogte was als haar, want ze stond dan in haar bedje. Ik aaide haar over haar hoofdje zei ondertussen tegen haar ‘papa en mama zijn bij jou, je bent flink en je bent al groot en daarom heb je jouw eigen kamer, mama houdt heel veel van jou, ga maar lekker slapen’. Dan stond ik op en ging ik weg, ik was dan ongeveer een half minuutje bij haar geweest.
  • Als je kindje weer gaat huilen wacht 5 minuten en da er dan pas naar toe. Ik ging bij Day dan weer meteen op mijn knieën  bij haar zitten en herhaalde het voorgaande. Blijf dit herhalen tot je kindje slaapt. Heb geduld mama’s en blijf doorzetten, na 3 nachten gaat het al beter!

Het doel van deze methode is je kindje het gevoel te geven dat het veilig is en dat papa en mama altijd in de buurt zijn. Indien je het niks vindt om zelf te gaan goochelen dan kan je altijd een slaaptrainer inschakelen. Veel succes.

Liefs Tassie

 

 

18 onmisbare tips als je gaat vliegen met je baby of peuter

Vliegen met je kindje is spannend, zo niet stressvol, maar met deze checklist samengesteld door echte travel mama’s wordt vliegen een […]

lees meer

tip van de week


Groeipijn kind

Wat je kunt doen tegen de groeipijnen van je kindje is een ‘groeipijn olie’ maken om mee te masseren. Als […]

lees meer

Liefs Tassie


De mama achter Mommy Knows Best