Spruw bij je baby, dé oplossing

Voorop gesteld, ik ben geen dokter, ik geef dus ook geen medisch advies. Ik vertel je alleen mijn eigen verhaal als ervaringsdeskundige, als mama van 2 kleine kindjes Day (4) en Tyler (2). Tevens heb ik uiteraard voor dit artikel mijn research gedaan. Onthoud ook, wat werkt voor de ene persoon hoeft niet te werken voor de ander, maar haal er voor jou uit wat er in zit en bij twijfel raadpleeg altijd een dokter.

Spruw bij mijn zoontje

Mijn zoontje Tyler was 3 weken toen hij spruw kreeg en ik wil mijn verhaal graag met jullie delen omdat na 2 helse maanden en alles geprobeerd te hebben om er vanaf te komen ik dé oplossing had gevonden. Ik wil graag dat alle mama’s dit weten want spruw kan ontzettend hardnekkig zijn en echt niet zo onschuldig als men zegt. Je kindje wordt onrustig en heeft moeite met drinken, omdat de spruw pijn doet in zijn mondje. Je kindje wordt dus huilerig want het heeft honger en zijn mondje doet zeer. Indien je borstvoeding geeft, komt de spruw via het mondje van jouw baby op jouw tepels, wat voor mama stekende pijn in de tepels betekent en ook dat je elkaar over en weer blijft besmetten. De zoete moedermelk is ook een heerlijke voedingsbodem voor schimmel. Als je het ook hebt meegemaakt dan weet je er ook alles van en weet je dat mijn ‘helse maanden’ niet zijn gelogen. Dit is ook een belangrijk artikel voor mama’s to be dit dit graag willen voorkomen.

Wil je meteen graag de oplossing tegen de spruw lezen, spring dan naar het kopje ‘Dé oplossing bij spruw’. Echter om te begrijpen waarom dat de oplossing is, is het verstandig eerst te lezen wat spruw precies is, wat de kenmerken zijn en hoe je kindje spruw krijgt. Daarom eerst wat handige achtergrond informatie. Er zijn namelijk allerlei middeltjes tegen spruw, maar die lossen het probleem niet op. Om volledig van de spruw af te komen, dien je het probleem bij de oorspong aan te pakken.

Wat is spruw?

Spruw komt voor bij 4% van de zuigelingen, meestal bij baby’s jonger dan 6 weken. Het is een schimmelinfectie in de mond dat veroorzaakt wordt door Candida Albicans, een gist (eencellige schimmel). Schimmels zijn geen bacteriën, maar behoren wel tot de micro-organismen, ze zijn alleen onder de microscoop te zien. Bacteriën en schimmels samen vormen de micro-organismen in ons lijf.

Schimmels hebben we nodig in ons lichaam

We hebben allemaal schimmels in ons lijf, namelijk in onze slijmvliezen in onze mond, vagina en in onze darmen. Deze schimmels hebben we nodig, ze beschermen ons tegen ziekmakende bacteriën en virussen en zijn dus heel erg belangrijk voor onze gezondheid. De micro-organismen in ons lijf beschikken over enzymen die verschillende stoffen aanmaken zoals bijvoorbeeld vitamine K die zorgt voor gezonde botten en vaten. Daarnaast houden ze ook een plaats bezet waardoor ziekteverwekkers geen kans maken, daardoor zijn we dus veel minder vatbaar voor infectie ziekten. Tevens spelen ze vanaf onze geboorte een belangrijke rol bij het trainen van ons immuunsysteem. Leuk ‘wist je datje’ is dat we altijd dag 1 kilo (goede) bacteriën bij ons dragen. We kunnen niet zonder deze micro-organismen.

Maar deze micro-organismen waar we mee in symbiose leven, kunnen zich tegen ons keren. Soms krijgen de schimmels de overhand en gaan ze groeien. Dit heeft alles te maken met ons afweersysteem, als ons lichaam niet in balans is, kunnen schimmels zich gaan vermenigvuldigen.

Schimmelgroei door medicijnen

Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van antibiotica of door ander medicijn gebruik. Door antibiotica wordt onze darmflora verstoort, ze doden namelijk niet alleen de slechte bacteriën, maar ook de goede en zo raken we uit balans. Het grootste deel van ons immuunsysteem bevindt zich in onze darmen en een gezonde darmflora is van levensbelang voor een goede functie van dit immuunsysteem. Onze oude vertrouwde anticonceptiepil kan ook als gevolg hebben dat schimmels gaan groeien.

Schimmelgroei door voeding

Voeding speelt ook een grote rol, schimmels zijn dol op zoet, daar gaan ze lekker van groeien, dus het eten van suikers, maar ook fruit en honing kan ervoor zorgen dat ze zich kunnen vermenigvuldigen (en dus ook onze zoete moedermelk). Ook al het ‘witte eten’, de geraffineerde koolhydraten zoals witbrood, aardappels en witte rijst is een goede voedingsbodem voor de Funghi. Maar ook gezond eten zoals champignons en schimmelkaasjes, de gefermenteerde schimmels zijn funest.

Schimmelgroei door stress en hormonale disbalans

Schimmels kunnen ook groeien door stress of als je hormonen niet in balans zijn. Daarom krijgen zwangere vrouwen ook vaak schimmelinfecties want als er iets dan op zijn kop staat is het wel de hormoonhuishouding. Als je lang en veel stress hebt, heeft dat invloed op je immuunsysteem wat weer invloed heeft op je de micro-organismen in je lijf. Het hormoon cortisol komt vrij bij stress, een beetje stress is niet erg, maar een langdurige overdosis van cortisol heeft een negatief effect op je gezondheid en op het zelfgenezend vermogen van je lichaam. Te veel cortisol heeft onder andere een verstoring van de hormoonbalans en een verhoogde bloedsuikerspiegel tot gevolg.

Warm en vochtig klimaat

Schimmels gedijen ook goed in een warm en vochtig klimaat, dus het kan ook gaan groeien in je huidplooien. De schimmels kunnen dan doordringen in het huidweefsel. Luieruitslag bij baby’s is daar een voorbeeld van.

De klachten

Als schimmels gaan groeien kunnen ze doordringen tot in het weefsel van de huid of de slijmvliezen en ontstaat er een infectie. Deze schimmelinfectie, ook wel Candidiasis genoemd kan dus ontstaan in de huidplooien, mond, vagina of darmen en het kan de volgende klachten tot gevolg hebben:

  • Problemen met de huid/nagels
  • Jeuk
  • Rode kringen op de huid
  • Rode gevoelige vagina
  • Witte brokkelige vaginale afscheiding (zonder geur)
  • Branderig gevoel bij vrijen en/of plassen
  • Opgeblazen buik, veel lucht in je buik
  • Spijsverteringsklachten
  • Buikpijn/krampen
  • Vermoeidheid

Onze vagina

Ok, maar het gaat hier over spruw bij baby’s, klopt en daarom ook nog even iets belangrijks over onze vagina. Ik denk dat we allemaal wel eens een die vervelende vaginale schimmelinfectie gehad hebben die jeuk en veel witte afscheiding veroorzaken. Maar liefst 75% van de vrouwen krijgt wel eens een vaginale schimmelinfectie.

De vagina is een interessante plek voor microbiologen omdat er wel 300 soorten bacteriën in voor komen. In je vagina is het hartstikke zuur, de zuurgraad (ph5,2) is iets hoger dan van azijn (ph3) (melk ph6,7). De microben (alle micro-organismen bij elkaar), voornamelijk melkzuurbacteriën die in onze vagina leven, maken het zo zuur om ons goed te beschermen tegen ziekteverwekkers. Candida doet het goed in een zure omgeving en de vagina is dus een fijn plekje omdat schimmels groeien in een ph waarde tussen de 3,5 en 5 en schimmelinfecties komen in de vagina dan ook vaak voor. Als de ph waarde van de vagina net iets lager ligt dan de normale evenwichtswaarde 5-5,5 door de eerder genoemde oorzaken, kunnen schimmels al optimaal groeien.

Bacteriën meegeven aan ons kindje

De microben in je vagina spelen ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van de microben bij je baby. In de baarmoeder krijgt je baby al kleine beetjes bacteriën mee van jou. Tijdens de geboorte krijgt je baby’tje grotere hoeveelheden microben zoals de melkzuurbacteriën mee tijdens door het geboortekanaal. De bacteriën komen dan via de mond in de darmen terecht en zo helpen ze daar met het verteren van de eerste (moeder)melk. Na de bevalling krijgt je kindje ook bacteriën binnen via de moedermelk en ook door de omgeving. Een pasgeboren baby maakt zelf nog bijna geen maagzuur aan en daarom kunnen de bacteriën  zich makkelijk vestigen in de darmen. Deze eerste bacteriën vormen de basis voor de darmmicrobioom (alle microben in je darmen tezamen) en daarmee dus de basis voor de rest van het leven van je kindje. Het beïnvloed het immuunsysteem van je kindje en draagt dus daarmee bij aan de algemene gezondheid. Onze microben in ons lijf maken wie we zijn.

Darmflora keizersnee

Als je kindje wordt geboren met een keizersnee dan heeft het ook een hele andere darmflora. De eerste bacteriën waarmee een baby’tje dan in contact komt zijn die van de huid van de moeder, het verplegend personeel en de ziekenhuisomgeving.

Hoe krijgt je kindje spruw?

Tijdens een natuurlijke bevalling kan je kindje dus candida van jou mee krijgen en omdat je baby’tje weinig weerstand heeft is het dus heel vatbaar en krijgt de schimmel dus de kans om te groeien. Ook kan je kindje het krijgen als iemand een schimmel op zijn vingers heeft of als jij het op je tepels hebt. Maar het meest waarschijnlijk is het wel door het geboortekanaal. Een schimmelinfectie is ook heel erg besmettelijk.

Kenmerken spruw bij je baby

Je merkt eigenlijk vrij snel dat je kindje spruw in zijn mondje heeft omdat je eerst zo zoete gulzige baby nu onrustiger gaat drinken en de tepel vaker los laat. Tevens zijn de volgende kenmerken bij je baby een teken van spruw:

  • Glanzende lippen
  • Witte aanslag op zijn tong, als het van de melk is kan je het makkelijk weg vegen, maar bij spruw niet.
  • Klakkend geluid tijdens het drinken
  • Je kindje wordt huilerig en hongerig, de spruw doet pijn in zijn mondje

Spruw bij je baby

Wat kun je er tegen doen?

Hier volgt een lijstje met wat je er aan kunt doen en geloof me, ik heb alles geprobeerd, maar niets hielp want het probleem werd niet bij de oorspong aangepakt.

Nystatine

Als je kindje nog onder de 3 maanden is, krijg je van de huisarts Nystatine. Dit moet je na elke voeding met een spuitje op zijn tong en in de mond smeren. Bij Tyler hielp dit niet en de huisarts gaf zelf ook aan dat spruw lastig te behandelen is. Er wordt overal gezegd dat het vanzelf over moet gaan, maar een hardnekkige schimmel gaat niet zomaar over. Ik vond het ook niet prettig om Nystatine te smeren want Tyler was nog maar 3 weekjes oud en dan wil je niet graag medicijnen gebruiken, zeker geen medicijnen oraal met bijwerkingen.

Hygiëne en Daktarin (Miconazol/Fluconazol)

Ook handen wassen en tepels wassen voor en na de voeding hielp helaas niet en wat een gedoe met 8 voedingen per dag, meine gute. Ik kreeg van de huisarts Daktarin (Miconazol) en smeerde dat op mijn tepels na de voeding. Ook kookte ik flesjes, speentjes elke dag helemaal uit in een pannetje, maar het mocht niet baten. Zeker omdat ik het ook op mijn tepels had, wat natuurlijk best logisch is dat je door je kindje wordt besmet, was het lastig omdat je elkaar over en weer blijft besmetten. Zo wordt het een hardnekkige en vervelende situatie.

Gentiaan Violet 1%

Dit is een natuurlijk middel dat 1% alcohol bevat. Deze blauwe inkt die van oorsprong werd gebruikt om vingerafdrukken mee te nemen heeft een schimmel dodende werking. Je mag middel maximaal 7 dagen achter elkaar gebruiken en dit was voor Tyler helaas niet genoeg om het probleem op te lossen.

Pure bessensap

Deze zure sap met een wattenstaafje in het mondje smeren, schijnt ook te helpen, maar dit wilde ik mijn lieve kleine jongetje van 3 weekjes niet aan doen. Ook wordt hiermee niet de oorsprong van het probleem aangepakt.

Spruw bij de oorsprong aanpakken

Spruw is een schimmelinfectie die moeten we aanpakken bij de oorspong van het probleem. We moeten er dus in eerste instantie al voor zorgen dat het bij ons mama’s goed zit, dat onze darmflora gezond is omdat we het meegeven aan ons kindje in de buik en tijdens de geboorte door het geboortekanaal en daarna tijdens de borstvoeding. ‘Een gezonde vrouw, een gezonde baby’. Voor het welzijn van ons kindje is het dus van belang dat we gezond leven, gezond en gevarieerd  eten, suiker vermijden, genoeg slapen, weinig stress (proberen). Het nemen van probiotica voor en tijdens onze zwangerschap (en na) draagt bij aan een gezonde levensstijl en versterkt het immuunsysteem.

Probiotica

Antibiotica heeft als functie het doden van bacteriën en het doodt daarmee ook de goede bacteriën. Probiotica is het tegenovergestelde van antibiotica en betekent letterlijk ‘ten gunste van het leven’ in het Grieks. Probiotica zijn levende micro-organismen die de groei van goede bacteriën bevorderen en hebben daarmee dus een positief effect op je gezondheid. Probiotica beschermen ook je darmflora tegen de verstorende werking van een antibiotica-kuur, het bevordert ook eventueel herstel dus ook het zelfgenezend vermogen en het verkleint de kans op terugkerende infecties.

Wat kunnen probiotica voor je doen?

  • Ze helpen je immuunsysteem optimaal functioneren.
  • Ze helpen je spijsvertering met verteren van voedsel wat we niet kunnen verteren zoals niet verteerbare koolhydraten
  • Houden schadelijke micro-organismen in toom
  • Ze produceren vitamines en helpen bij het opnemen van voedingsstoffen
  • Werken preventief bij candida

Probiotica in je voeding of slikken

Er zijn voedingsmiddelen met een probiotische werking, dit zijn alleen niet allemaal dagelijkse producten. Hier een lijstje van www.ahealthylife.nl: Yoghurt, kombucha thee, miso, kefir , zuurkool , rauwe melk, donkere chocolade , algen, augurken, tempeh, kimchi, zwarte Olijven, boeren kaas gemaakt van rauwe melk, roggezuurdesem, natto (gefermenteerde sojaboon), haver met banaan, rode wijn.

We kunnen probiotica ook nemen als supplement en zo de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnenkrijgen. Er zijn veel producten op de markt, maar kies voor vooraanstaande merken zoals Solgar of Orthica. Zelf heb ik de meeste ervaring met het merk Orthica. Zij hebben een probioticum voor moeder en kind speciaal voor de laatste 6 weken van je zwangerschap ‘Orthiflor Start‘, op deze manier heb je de beste kans om de goede bacteriën mee te geven tijdens de geboorte aan je kindje. Tijdens de eerste 2 trimesters en überhaupt vóór je zwangerschap is er Orthiflor Basic. Na de geboorte kun je Orthiflor Start aan de fles- of moedermelk toevoegen tot de leeftijd van 1 jaar. Voor jezelf is er Orthiflor Fem die je ook tijdens de borstvoeding kunt gebruiken.

Hier vind je nog meer uitgebreide informatie over probiotica: “Het belang van probiotica voor moeder en kind: onmisbaar voor een goede gezondheid van je baby”.

Dé oplossing bij spruw?

Goed, maar wat dan precies de oplossing van de spruw bij mijn zoontje Tyler, want het leed was al geschied.

Sowieso had ik voor mezelf alle suikers in mijn voeding had geschrapt. Maar het aller belangrijkste was het zelf gemaakte probiotica papje.
Na elke voeding deed ik 1 maatschepje Orthiflor Start poeder in een klein beetje warm afgekoeld gekookt water en roerde het tot een papje. Dan doopte ik het hoekje van een hydrofiel washandje in mijn zelf gebrouwen probioticum goedje en boende Tyler zijn hele mondje en vooral zijn tong na elke voeding. Zo haalde ik alle melkrestjes goed weg. Ook waste ik mijn tepels ermee en dit is heel belangrijk anders blijf je jouw kindje besmetten.

Het is heel belangrijk dit ritueeltje na elke voeding te herhalen. Het is vervelend als je kindje in slaap valt na de voeding, maar het is echt belangrijk. De schimmel gedijd op de heerlijke zoete melk dus door alle melkresten te verwijderen, krijgt de schimmel geen kans meer om te groeien.

Nadat ik Tyler zijn mondje had schoongemaakt met het papje deed ik 1 druppeltje Probactiol Mini op Tyler zijn tong, dit is een probiotica speciaal voor baby’s (maximaal 6 druppels per dag). Zo pakte ik het probleem bij de oorsprong aan. Zelf slikte ik daarbij het probiotica Orthiflor Fem.

Na 4 dagen was de spruw weg!

Na 4 dagen was de spruw over! Het was helemaal weg en het is ook niet meer terug gekomen! Na veel gestoei ben ik hierachter gekomen, door heel het internet uit te spitten, door uit te proberen en door overal informatie in te winnen. De ‘vitamin store Soulsister op de Elandsgracht‘ in Amsterdam heeft mij ook goed geholpen en hier heb ik alle supplementen gekocht. Ik weet inmiddels hoe belangrijk probiotica is voor een evenwichtige darmflora en dus voor je immuunsysteem en mijn kindjes Day en Tyler (Orthiflor Kauw) en ik nemen het nog elke dag.

Ook ben ik voorzichtiger geworden met het nemen van antibiotica en als het echt noodzakelijk is om te slikken dan neem ik ook altijd probiotica. Belangrijk is dan trouwens dat je de probiotica niet tegelijk neemt met antibiotica omdat antibiotica ook de werking van probiotica vermindert. Dus als je in de ochtend antibiotica neemt, neem dan in de avond probiotica.

Lieve medemama (to be), ik hoop dat je iets hebt aan mijn verhaal. Zorg goed voor jezelf want we geven dus niet alleen onze genen door aan ons kindje, maar ook de darmflora en daarmee dus de basis voor het immuunsysteem. Heb jij nog tips, deel die alsjeblieft zodat we het moederschap voor elkaar wat makkelijker kunnen maken. Oh en vind je dit een goed artikel, delen mag altijd ;-).

Liefs Tassie

BRONNEN:

www.thuisarts.nl
www.isappscience.org
www.holisitk.nl
www.microbiologie.info
www.darmklachten.nl
www.micropia.nl
www.energiekevoruwenacademie.nl
www.mlds.nl
www.zwangerpuurgezond.nl
www.optimalegezondheid.nl
www.orthica.nl
www.ahealthylife.nl
www.nataal.nl

18 onmisbare tips als je gaat vliegen met je baby of peuter

Vliegen met je kindje is spannend, zo niet stressvol, maar met deze checklist samengesteld door echte travel mama’s wordt vliegen een […]

lees meer

tip van de week


Groeipijn kind

Wat je kunt doen tegen de groeipijnen van je kindje is een ‘groeipijn olie’ maken om mee te masseren. Als […]

lees meer

Liefs Tassie


De mama achter Mommy Knows Best