Tandpasta zonder fluoride of met voor mijn kind? Niet ieder gebit heeft fluoride nodig!

Fluoride in tandpasta helpt gaatjes voorkomen, maar het is schadelijk voor onze gezondheid. In hoeverre weegt het tegen elkaar op en hoe schadelijk is tandpasta met fluoride eigenlijk? En vooral, hebben de melkgebitjes ook echt fluoride nodig? Waar kunnen we de tandjes van onze kindjes het beste mee poetsen? Tandpasta zonder fluoride of tandpasta met fluoride? Mommy Knows Best zocht het voor je uit en komt met heldere, duidelijke antwoorden.

Wat is fluoride?

We moeten fluoride niet verwarren met fluor. Fluor is een chemisch element namelijk een gas en ontzettend giftig en gevaarlijk. Fluoride is fluor gekoppeld aan een ander element, namelijk natrium (zout) of calcium en daarmee verandert ook de werking. De fluoride in tandpasta is fluor gekoppeld aan natrium; natriumfluoride. Fluoride is een afvalproduct van de aluminium- en kunstmestindustrie.

Functie fluoride

Fluoride heeft als functie onze tanden te beschermen, het voorkomt tandbederf en voorkomt gaatjes in het glazuur. Als we onze tanden poetsen met tandpasta met fluoride blijft er wat fluoride achter op onze tanden en dit zorgt ervoor dat onze tanden beter beschermd zijn tegen zuur. Fluoride maakt onze tanden sterker en harder. Suiker en andere koolhydraten worden door onze mondbacteriën (plak bacteriën) omgezet in zuur, dit tast het tandglazuur aan met als gevolg gaatjes. Fluoride maakt ook zwakke plekken in je gebit steviger zodat ze kunnen herstellen. Fluoride werkt alleen direct op het tandoppervlak dus het innemen van fluoride tabletjes zoals we vroeger deden, heeft geen zin. Ook hebben we fluoride nodig voor de opbouw van onze botten.

Fluoride in ons drinkwater

Fluoride komt van nature voor in ons drinkwater in een zeer lage concentratie, dit heeft geen effect op onze gezondheid. Tevens vind je fluoride in eieren, Chinese thee (groene en zwarte thee) en in sardientjes. In onze dagelijkse voeding zit echter te weinig fluoride om tandbederf tegen te gaan. In een aantal delen van de Verenigde Staten, Canada en Australië wordt er om het gebit te verbeteren fluoride aan het drinkwater toegevoegd, dit noemt men fluorideren.

tandpasta zonder fluoride

Fluoride concentratie in voedingsmiddelen. United States Agriculture Department (USDA), 2005.

In de jaren 60 werd er in Nederland ook fluoride aan het drinkwater  toegevoegd om gaatjes te voorkomen. Echter kregen Nederlanders steeds meer gezondheidsklachten zoals migraine, darm- en maagklachten en depressies. Deze gezondheidsproblemen waren sinds de fluoridering in acht jaar met 5% gestegen. Tevens was er veel tegenstand tegen deze ‘massamedicatie’ en men zelf wilde bepalen of ze wel of geen fluoride in hun water kregen . Zo werd het fluorideren van het drinkwater in Nederland in 1976 afgeschaft. Een klein weetje, op Curacao is pas in 2017 gestopt met het fluorideren van drinkwater.

Hoeveel fluoride mag ons drinkwater bevatten?

De wettelijke norm is dat ons drinkwater 1,1,mg fluoride per liter mag bevatten. Het meeste kraanwater in Nederland (verschilt per gebied) bevat tussen de 0,05 en 0,25 mg fluoride per liter. Op de websites van de drinkwaterbedrijven kun je de exacte samenstelling van het drinkwater per regio vinden. Het fluoride gehalte in drinkwater op Curacao is nog onder de 0,1 mg per liter volgens de ‘Head of department Laboratory’ van Aqualectra. In Kentucky USA vind je het hoogste gehalte fluoride in het drinkwater, namelijk op sommige plaatsen zelfs meer dan 4mg fluoride  per liter.

Schadelijke effecten door chronische overdosering van fluoride

Fluoride staat sinds 2014 op de lijst van giftige stoffen. Maar liefst 400 studies hebben uitgewezen dat te veel fluoride slecht is voor je onder andere je hersene en het kan mogelijk zelfs een hersenbeschadiging veroorzaken. Er is gebleken dat in gebieden waar zich een hoge concentratie fluoride in het drinkwater bevindt het IQ van kinderen lager is. Uit een 12 jaar lang durend onderzoek van Harvard is zelfs gebleken dat de fluoride inname van de vrouw tijdens de zwangerschap invloed heeft op de IQ van de baby.

Een te hoge dosering fluoride is ook schadelijk voor je pijnappelklier, schildklier, zenuwen, nieren en spieren. Ook worden botten te hard waardoor ze juist sneller breken. Te veel fluoride is ook slecht voor je tanden, dan worden ze wel prachtig wit, maar broos, dit heeft fluorose. Als je witte vlekjes op je tanden hebt, is dat een teken van te veel fluoride. Dit gevlekte glazuur wordt ook wel zebra tanden genoemd.

tandpasta zonder fluoride

Fluorose

Een acute fluoride vergiftiging

Je kunt ook in 1 keer te veel fluoride binnen krijgen en van een hele hoge dosis fluoride kun je zelfs doodgaan. Bij kinderen kan al een geringe acute vergiftiging optreden bij inname van 25mg fluoride, dit is ¼ tube gewone tandpasta met fluoride (voor kinderen/volwassenen) en ½ tube peutertandpasta (hier zit minder fluoride in). Een acute fluoride vergiftiging kan resulteren in misselijkheid, zweten, overgeven, diarree en in ernstiger gevallen, kramptoestanden, stuiptrekkingen, ademhalingsstoornissen en hartstilstand.

Wat je moet doen bij een acute fluoride vergiftiging?

Bij een geringe fluoride vergiftiging moet je je kindje laten overgeven door je vinger in zijn keel te steken en het veel melk te laten drinken, omdat melk calcium bevat. Heb je geen melk voorhanden dan volstaat water want door te drinken, wordt de uitscheiding van fluoride bevorderd. Melk is het beste, omdat het calcium uit de melk fluoride bindt en opname uit de maag rem. Maar, het is raadzaam om sowieso een arts te raadplegen en eerlijk is eerlijk wij zouden sowieso 112 bellen want in paniek weet je echt niet precies hoeveel je kindje binnen heeft gekregen en hoe gevaarlijk het dus is. Het maakt namelijk ook nog uit hoeveel je kindje weegt en of het een lege maag had of niet.

Fluoride dosering in tandpasta

Het fluoride gehalte in gewone tandpasta (voor kinderen vanaf 6 jaar en volwassenen) is gemiddeld 1000 tot 1500 ppm, ‘parts per million’ (dit is 0,1% tot 0,15% fluoride). De zogenaamde peutertandpasta tot 6 jaar bevat een veel lager fluoride gehalte, namelijk 500-750ppm (0,05-0,075%) fluoride. Per poetsbeurt van je kindje zit er ongeveer 0,66mg fluoride op de tandenborstel (ter grootte van een doperwtje). Zo krijg je een beeld van wat jouw kindje binnenkrijgt als het de tandpasta doorslik per poetsbeurt. En ook al spuugt je kindje het uit, via mondslijmvlies krijgt het toch 0,1mg fluoride binnen.

Niet meer dan een doperwtje!

Voor tandpasta met fluoride wordt voor kinderen onder de 2 jaar door de ‘American Pediatric Dental Association’ geadviseerd om tandpasta ter grootte van een rijstkorrel te gebruiken. Voor kinderen van 2 tot 6 jaar volstaat tandpasta met fluoride ter grootte van een doperwtje, meer is er echt niet nodig. Sommige tandartsen claimen zelfs dat er tot 6 jaar gepoetst kan worden met de hoeveelheid van een rijstkorrel. Het is altijd raadzaam zelf als ouder/verzorger de tandpasta op de tandenborstel te doen, zodat je kind nooit te veel binnen krijgt.

tandpasta zonder fluoride

Het gekleurde gedeelte op de tandenborstel geeft een indicatie voor de plek en de hoeveelheid tandpasta, een hele streep over de tandenborstel zoals velen doen is niet nodig. Het advies van het Ivoren Kruis luidt; voor kindjes tot 1 jaar is 1 keer per dag poetsen met fluoride voldoende. Vanaf de leeftijd van 2 jaar kun je 2 keer per dag gaan poetsen. Goed uitspoelen is niet nodig want het is juist goed als er wat tandpasta achter blijft op de tandjes, zo kan de fluoride beter zijn werk doen.

De maximale toegestane veilige hoeveelheid fluoride per dag

Voor het veilig binnen krijgen van fluoride zijn door de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA) zogenaamde bovengrenzen vastgesteld:

  • 1,5 milligram per dag voor kinderen van 1 tot 3 jaar
  • 2,5 milligram per dag voor kinderen van 4-8 jaar
  • 5 milligram per dag voor kinderen van 9-14 jaar
  • 7 milligram per dag voor volwassenen.

Tandpasta zonder fluoride?

Toen er nog gepoetst werd met tandpasta zonder fluoride hadden kinderen gemiddeld 18 gaatjes, nu we poetsen met tandpasta met fluoride ligt dit gemiddelde op 3 gaatjes (maar dit zou ook aan de verbetering van hygiëne kunnen liggen). De heer Cor van Loveren, bijzonder hoogleraar Preventieve Tandheelkunde aan het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), maakt zich dan ook ernstig zorgen nu er een soort opmars bestaat tegen tandpasta met fluoride. Als je poetst met een tandpasta zonder fluoride kun je je tanden namelijk niet genoeg beschermen zegt hij.

Voedingsadvies voor een gezonde mond

Al het eten en drinken (behalve water) heeft invloed op ons gebit. We doen ons best onze kindjes op te voeden zonder suiker, maar het is bijna onmogelijk. Om de tandjes van onze kindjes gezond te houden, bestaat er een basisadvies vanuit het Ivoren Kruis wat betreft de voeding. Maximaal 7x per dag eten of drinken. Dit zijn 3 hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch, avondeten) en maximaal 4 (gezonde) tussendoortjes per dag. Vuistregel: Na eten of drinken minstens 2 uur niets meer nemen. Een uur voor het tandenpoetsen geen zure producten eten of drinken. Geen voeding of dranken na het laatste tandenpoetsen of mee naar bed nemen. Om gaatjes te voorkomen, dienen we suikers en zure dranken zoveel mogelijk te vermijden. De bacteriën die gaatjes veroorzaken, voeden zich met suikers, dus als je minder suiker binnenkrijgt (ook koolhydraten want deze zetten om in suiker), zal er minder snel gaatjes ontstaan. Natuurlijk draagt een goede mondhygiëne naast voeding ook bij aan het voorkomen van gaatjes.

7x per dag eten klinkt veel, maar als je 4 snoepjes tegelijk eet, is dit 1 eetmoment en betekent dit eenmaal een zuuraanval. Als je de 4 snoepjes eet met tussenpozen zijn dit 4 eetmomenten en dus ook 4 zuuraanvallen. Ook als je kind af en toe een slokje limonade drinkt, zijn dit meerdere drinkmomenten, zo zie je hoe lastig het is om ons aan het voedingsadvies te houden. Je kunt bijvoorbeeld proberen om limonade alleen voor het weekend te bewaren en zoet maximaal 1x per dag.

Gezond snacken

We moeten natuurlijk proberen om suiker te vermijden en ons kind gezond te laten snacken. Geef bijvoorbeeld druifjes (wel halveren ;-)) in plaats van rozijnen (in een klein uitdeel doosje rozijnen zitten 6 theelepels suiker!). Snoep tomaatjes, kleine worteltjes en komkommer zijn bijvoorbeeld ook lekkere en super gezonde tussendoortjes. Fruit is rijk aan vitamine C, dit is belangrijk voor gezond tandvlees. Uit groente halen we vezels die stimuleren de mondgezondheid van onze kindjes. Flespompoen, worteltjes en broccoli zijn rijk aan vitamine A wat essentieel is voor de vorming van tandglazuur. Als je van kleins af aan jouw kindje gezonde snackjes geeft en niet aan snoep laat wennen, zullen ze er ook minder snel naar vragen. Daarbij geldt natuurlijk ook dat wij als ouder het goede voorbeeld moeten geven, wij zijn hun rolmodel en onze kinderen doen wat wij doen (helaas niet wat we zeggen).

Melkgebit goed verzorgen is belangrijk

Als de kiezen en tanden van het melkgebit opkomen, is het glazuur nog niet goed uitgehard en daarom is het melkgebit vatbaarder voor gaatjes dan het blijvende gebit. We kunnen het melkgebit echter niet verwaarlozen en denken, ‘ach alle tanden vallen straks toch uit en daar komt een ander gebit voor in de plaats’. Een slechte verzorging van het melkgebit kan namelijk ook het blijvend gebit beïnvloeden. Als melktanden vroegtijdig verloren gaan, kan het scheefstand betekenen voor het blijvende gebit. Een slecht melkgebit is meestal een gevolg van slechte gewoontes, die gewoontes moeten we doorbroken worden om het blijvende gebit in goede conditie te houden. Als er ontstekingen optreden aan het melkgebit kan dit schadelijk zijn voor de tanden/kiezen die nog moeten doorkomen van het blijvende gebit. Ook gaatjes in het melkgebit kunnen de naastliggende tanden of kiezen aantasten. Tandenpoetsen vanaf het 1e tandje is belangrijk omdat daarmee de tandplak wordt verwijderd. Tandplak bestaat voornamelijk uit bacteriën die suikers omzetten in zuren die gaatjes veroorzaken.

Ga naar de tandarts!

95% van alle kinderen komt tot hun 4e jaar trouw bij het consultatiebureau, maar gaan pas voor de 1e keer naar de tandarts als ze 4 jaar zijn. Vaak is het dan al te laat want ongeveer 10% van de kinderen onder de vijf jaar heeft gaatjes. Waarom brengen we niet zodra je kindje 2 jaar is ook meteen een bezoekje aan de tandarts om te kijken hoe het met de mondgezondheid van ons kind staat? Het wordt gewoon vergoed door het ziektekostenverzekering. Het zou helemaal handig zijn als de mondhygiëniste standaard een bezoekje brengt aan het consultatiebureau bijvoorbeeld bij de check als je kindje 1 is geworden om zo advies te geven. ‘Gezonde Peutermonden‘ is bezig met deze nieuwe aanpak waarbij een mondhygiëniste op het consultatiebureau gedetacheerd wordt.

Volgens de  ‘American Academy of Pediatric Dentistry’ moet een kind voor het eerst naar de tandarts 6 maanden na het doorkomen van het 1e tandje.

Als je al vroegtijdig naar de tandarts gaat, kan de tandarts kan je precies vertellen wat de conditie is van het gebit van jouw kind en zo kun je ook beter bepalen of je met of zonder fluoride wilt poetsen. Wellicht wil je poetsen met een tandpasta zonder fluoride en met de volgende afspraak een half jaar later kun je kijken en bespreken met je tandarts hoe dat gaat. Oppervlakkige gaatjes kunnen nog gemakkelijk herstellen dus als je braaf ieder half jaar naar de tandarts/mondhygiëniste gaat, kun je steeds opnieuw bepalen of je tanden fluoride nodig hebben of niet. Het kan namelijk ook zo zijn dat je een sterk gebit hebt en zonder gaatjes te krijgen door het leven wandelt en alleen maar poetst met een tandpasta zonder fluoride.

Niet iedereen heeft tandpasta met fluoride nodig!

In ieders mond vindt een dynamisch proces plaats van demineralisatie; –het onttrekken van calcium aan een tand (dit veroorzaakt gaatjes)– en remineralisatie –het herstellen van gaatjes– plaats. Fluoride verhindert de demineralisatie van het tandoppervlak. Volgens ‘Dr. Paul Vankevich; assistant professor of general dentistry at Tufts School of Dental Medicine’ heeft niet iedereen tandpasta met fluoride nodig. Als iemand zijn tanden resistent zijn omdat het gebit van zichzelf al een hoge mate van fluoride bevat dan heeft deze persoon geen tandpasta met fluoride nodig. Indien je beginnende gaatjes hebt of beginnend tandbederf dan is het wel raadzaam dagelijks te gaan poetsen met fluoride aldus Dr. Vankevich. Indien jouw gebit wel gevoelig is voor gaatjes, is tandpasta met fluoride aan te raden. Er is namelijk niets dat oppervlakkige gaatjes zo goed kan herstellen als fluoride. We moeten niet vergeten dat het melkgebit vatbaarder is voor gaatjes dan het blijvend gebit dus overleg met je tandarts.

Ook ‘Dr. Carlos González-Cabezas, associate professor at the School of Dentistry, University of Michigan’ claimt dat niet iedereen 2 x per dag met een fluoride tandpasta hoeft te poetsen. Sommige mensen hebben gewoon een minder kans op tandbederf door een gezonde voeding laag in suikers, fluoride dat ze uit andere bronnen halen of wanneer de samenstelling van hun tandplak niet zo bevattelijk is voor tandbederf.

Stoppen met poetsen met een tandpasta met fluoride?

Als je wel altijd poetst met een tandpasta met fluoride en een gezond gebit hebt en nooit gaatjes en je besluit daarom over te gaan op een tandpasta zonder fluoride is de kans natuurlijk aanwezig dat je gebit achteruit gaat omdat je tanden juist werden beschermd door de fluoride. Dus door ineens te stoppen met poetsen met een tandpasta met fluoride verhoog je het risico op gaatjes.

Poetsen met een tandpasta met fluoride als je kindje het uit kan spugen

Vraag het aan een Nederlandse tandarts en deze zal pro tandpasta met fluoride zijn voor je kind (bijna iedere tandarts trouwens). Zij adviseren een tandpasta met fluoride vanaf de 1e doorkomende tandjes. Sommige consultatiebureaus adviseren echter pas te poetsen met een tandpasta met fluoride als je kindje in staat is om het uit te spugen. Je kindje zal dan ongeveer 3 jaar zijn. Maar de meeste kindjes tot 5 jaar hebben de neiging de tandpasta door te slikken dus blijf er als ouder/verzorger altijd bij als je kindje zijn tanden poetst. Het kan ook zijn dat jij als ouder er ook voor kiest om tot dat je kindje de tandpasta uit kan spugen te poetsen met een tandpasta zonder fluoride, aan jou de keuze. Een aantal niet-Nederlandse tandartsen denkt er anders over. Wij hebben verschillende buitenlandse tandartsen om advies gevraagd (Colombiaanse tandarts, Venezuelaanse tandarts, Indiase tandarts) en door hen werd aangegeven dat het prima is om de tanden van je kind pas te gaan poetsen met een tandpasta met fluoride als de tandarts vindt dat het gebit het nodig heeft. Dus indien het gebit van een kind cariësgevoelig (gevoelig voor gaatjes) is of een beginnend gaatje heeft.

Welke tandpasta met fluoride kan ik het beste nemen voor mijn kind?

Indien je ervoor kiest om te poetsen met een peutertandpasta met fluoride of het wordt door de tandarts geadviseerd vanwege de conditie van het gebit let dan op het volgende. De tandpasta moet niet meer dan 500ppm fluoride bevatten, tevens is de smaak belangrijk. Veel peutertandpasta’s smaken zoet, bijvoorbeeld naar banaan of aardbei. De kans is groot dat je kindje de tandpasta dan zo lekker vindt dat hij het zal opeten wat nou juist niet de bedoeling is. Ook is het juist handig je kindje vast te laten wennen aan de mint smaak dan is het makkelijker later over te stappen op een gewone tandpasta. Greenjump deed onderzoek naar 10 verschillende kindertandpasta’s en concludeerde dat je voor baby- en peutertandjes het beste kunt kiezen voor Zendium 0-5 jaar, omdat hier geen parabenen (conserveermiddel) of sodium lauryl sulfate (reinigingsmiddel) in zit. Voor grotere kinderen zouden wij om diezelfde reden kiezen voor Elmex junior 5-12 jaar. Tandartsen bevelen Elmex peutertandpasta 0-5 jaar 500ppm fluoride aan.


Alternatieven voor tandpasta’s met fluoride voor je kind

Er zijn genoeg alternatieven op de markt voor tandpasta voor je kind met fluoride. Tandpasta met xylitol bijvoorbeeld. Xylitol is een natuurlijke zoetstof en remt de zuurproductie en bevordert zo remineralisatie (gaatjes voorkomend en herstellend) van de tanden. Xylitol werkt anti-bacterieel en werkt dus tegen de bacteriën die gaatjes veroorzaken. Kindertandpasta’s met xylitol zijn onder andere de de Neobio kindertandpasta en Jack n’ Jill natuurlijke tandpasta.

Er worden nieuwe tandpasta’s ontwikkeld met bio-calcium als alternatief voor fluoride. Bio-calcium is gebaseerd op caseïne, dit is een dierlijk eiwit dat in melk voorkomt. Tandpasta met bio-calcium helpt tandglazuur sterker te maken. De kindertandpasta Lavera Calendula en Calcium zonder fluoride is zo’n tandpasta, het bevat tevens xylitol. Urtekram kindertandpasta is tevens op basis van calcium en bevat xylitol.

In de peutertandpasta van Weleda is het hoofdbestanddeel calendula, dit geneest ontstekingen en herstelt weefsel. Brush Baby Baby en Peuter Tandpasta is ook op basis van calendula en xylitol.

Tandpasta zonder fluoride van Bluem is speciaal ontwikkeld door een team van kaakchirurgen, tandartsen en implantologen. Het bevat actieve zuurstof en xylitol. De bacteriën die gaatjes veroorzaken kunnen namelijk niet overleven in een zuurstofrijke omgeving. Wanneer je poetst met actieve zuurstof zal dit effectief tegen het ontstaan van gaatjes zijn. Bluem tandpasta is te gebruiken vanaf 3 jaar. Het is geen goedkope tandpasta (€12,50), maar het is wel door consumenten verkozen tot beste product van het jaar 2017 en 2018. Bluem is van origine een tandpasta voor implantaten omdat het geen fluoride bevat, maar het is voor iedereen geschikt.

Je kunt ook poetsen met propolis, een door bijen gemaakte stof die bacterie- en schimmeldodend werkt. Er is ook tandpasta met ‘Neem’, dit is een ayurvedische tandpasta gemaakt van de Neem boom, een  groenblijvende boom uit India, Birma en Sri Lanka. De Neem boom heeft geneeskrachtige eigenschappen en het wordt in India gebruikt om infecties in de mond te voorkomen. De organique Neem & Pomegranate tandpasta mag je ook voor je kindje gebruiken en je hebt maar een heel klein beetje nodig.

Tevens kun je jouw eigen tandpasta maken op basis van kokosolie. Kokosolie is effectief tegen plak, mondgeur en bacteriën in de mond. Ook de Nuby tandgel met citroganix (Murcia sinaasappel) heeft antibacteriële en kalmerende eigenschappen.

Waarom gaan we dan niet allemaal over op tandpasta zonder fluoride?

De alternatieve tandpasta’s zijn allemaal antibacterieel en helpen ook een gaatjes voorkomen en sommigen hebben ook een gaatjes herstellend vermogen. Echter zijn ze niet zo krachtig in het herstellen van beginnende gaatjes en omdat niet ieder gebit even sterk is, is poetsen met een tandpasta zonder fluoride niet voor iedereen geschikt. De alternatieve tandpasta’s helpen de de tanden beschermen en fluoride helpt als beste de schade te herstellen en de tanden te versterken. Fluoride zet zich als het ware vast aan je glazuur en vormt zo een beschermlaagje over je tanden. Geen enkele stof biedt dezelfde bescherming en fluoride blijft daarom helaas onvervangbaar. Het ene gebit is sterker dan het andere en sommige tanden hebben wel behoefte aan fluoride, maar bespreek dit dus met je tandarts.


Deze tandpasta’s zonder fluoride zijn een aantal opties, maar er zijn nog veel meer tandpasta’s zonde fluoride met meer anti-bacteriële bestanddelen. Hier vind je een overzicht van allerlei natuurlijke tandpasta’s zonder fluoride, getest door voedingsdeskundige Monique van der Vloed.

Probiotica als alternatief voor fluoride

Probiotica bevordert de groei van goede bacteriën en is goed voor onze weerstand. Het heeft dus invloed op onze gezondheid en ook op onze mondgezondheid. Probiotica helpt de goede bacteriën in jouw mond en zorgt er dus voor dat jouw mondflora in balans blijft of juist herstelt. Gaatjes ontstaan als er disbalans is tussen goede en slechte bacteriën in je mond; er zijn dan meer slechte dan goede bacteriën. Ook tandvlees ontstekingen en een slechte adem zijn hiervan het gevolg. Probiotica zorgt dus voor onze mondflora, maar het versterkt niet direct onze tanden wat fluoride wel doet. Probiotica is hiermee een goede aanvulling en het kan helpen gaatjes en ontstekingen te voorkomen.

Vitals Microbiol voor kinderen van 0-4 jaar is een probiotica supplement speciaal ontwikkeld voor baby’s en kleine kinderen. Je geeft 6 druppeltjes per dag op een lepeltje of in de flesvoeding en indien je borstvoeding geeft, kun je het ook op je tepels smeren tijdens de voeding. Tevens is er voor baby’s en mama’s (to be) –om je kindje in je buik een betere weerstand mee te geven is het raadzaam tijdens de zwangerschap een probiotica supplement te nemen– is Orthiflor Start een goede probiotica. Zodra je kindje kan kauwen zijn de Orthica probiotica kauwtabletten zeer geschikt voor het bevorderen van de goede bacteriën. Bonusan heeft een probiotica speciaal voor de mondgezondheid; ‘Bonusan Oral‘ waarmee je kindje kunt spoelen (en daarna doorslikken). Bonusan Oral is te gebruiken vanaf 5 jaar, je kunt dan het zakje halveren.

Meer weten over de werking probiotica voor de gezondheid van onze kinderen lees er HIER alles over.

Als je kindje wel gaatjes krijgt

Als je de tanden van jouw kindje poetst met een tandpasta zonder fluoride en de tandarts constateert dat het gebit van jouw kindje achteruit gaat, zal de tandarts  adviseren met een tandpasta met fluoride te poetsen. Er is namelijk helaas niets anders dat tandbederf zo goed tegen kan gaan als fluoride. Sla je dit in de wind en jouw kindje krijgt straks wel last van zijn tanden (wat ook nog eens pijnlijk kan zijn) en er röntgen foto’s gemaakt moeten worden, wordt je kind blootgesteld aan straling. Dit is voor 1 x niet erg, maar meer gaatjes betekent meer foto’s en dus meer straling (en meer tandarts kosten). Tevens is het niet prettig om gaatjes te moeten vullen bij de tandarts, voorkomen is beter dan genezen. Ook is het belangrijk om te weten dat wanneer een kind zijn melktanden gaat wisselen hij vatbaarder wordt voor gaatjes.

Conclusie en advies

Tandpasta met fluoride helpt het gebit van onze kindjes te versterken en zo gaatjes te voorkomen, maar het is schadelijk voor onze gezondheid als we er te veel van binnen krijgen. Niet iedereen hoeft te poetsen met een tandpasta met fluoride omdat het ene gebit sterker is dan het andere en dus de één meer kans heeft op gaatjes dan de ander. Essentieel om te weten is dat het melkgebit vatbaarder is voor gaatjes dan het blijvend gebit.

Er zijn genoeg alternatieve tandpasta’s zonder fluoride die een reinigende bacterie dodende en glazuur versterkende werking hebben. Fluoride is echter helaas onvervangbaar in de directe werking die het op de tanden heeft. Indien er een beginnend gaatje is, is het raadzaam over te stappen op een tandpasta met fluoride om het gaatje te herstellen. Probiotica is een goede aanvulling voor de mondgezondheid van onze kindjes en helpt gaatjes voorkomen. Daarnaast is een gezonde voeding (en dat blijft lastig met kinderen) en goede mondverzorging belangrijk. Ga ieder half jaar naar de tandarts voor een check up en bespreek of de tandjes van je kind wel of geen tandpasta met fluoride nodig hebben.

Indien je ervoor kiest om te poetsen met een tandpasta met fluoride is het ontzettend belangrijk dat je bij het poetsen van je kindje je houdt aan de voorschriften omdat fluoride een giftige stof is en schadelijk is als we er of acuut of chronisch teveel van binnen krijgen. Indien juist gedoceerd, kunnen we ons voordeel halen uit fluoride. Niet meer dan een rijstkorrel op de tandenborstel voor baby’s en niet meer dan een doperwtje als je kindje wat groter is, zo krijgt het maximaal 0,2mg fluoride per dag binnen. Blijf er als ouder/verzorger altijd bij. Gebruik voor kinderen tot 6 jaar een tandpasta met een fluoride gehalte van 500ppm, een lager gehalte is niet effectief genoeg en een hoger fluoride gehalte is niet nodig. Uiteraard is iedereen vrij om te beslissen waar hij de tanden van zijn kind mee poetst tandpasta met of tandpasta zonder fluoride. Wij hopen in ieder geval dat je nu voldoende geïnformeerd bent om voor jou de juiste keuze te maken.

Poetsadvies

Poets volgens de 3 B’s, binnenkant, buitenkant, bovenop. Poets eerst beneden; de binnenkant, dan de buitenkant en daarna bovenop de kiezen. Dan herhaal je dit aan de bovenkant. Poets in totaal 2 minuten. Vergeet niet daarna de tong te poetsen! De tong is een broeinest voor bacteriën die je tanden kunnen beschadigen en dienen we niet te vergeten.

niet iedereen heeft fluoride nodig

Als je het hoofd van je kindje op jouw schoot of voedingskussen laat rusten, is het makkelijker om te poetsen. Als je kindje groter is, kun je schuin achter hem gaan staan en zijn hoofd naar het licht draaien. De mond hoeft niet zover open, dan kun je er namelijk makkelijker bij. Poets zacht en maak ronde bewegingen en poets altijd het tandvlees mee. Poets de tanden na totdat je kindje 10 jaar oud is.

Flos ook de tandjes van je kind want tandplak blijft vaak tussen de tanden zitten. Flos tandenstokers zijn erg handig. Laat je kindje in de spiegel kijken als je zijn tanden flost, zo leert het op de juiste manier te flossen.

Tandenpoets drama

Dat klinkt natuurlijk allemaal erg mooi zo’n poetsadvies, maar we weten allemaal dat met een peuter tandenpoetsen nogal een uitdaging kan zijn, zo niet een hel. De Tandenland app met de dansende tandenpoes en een liedje kan het tandenpoetsen leuker maken en dus makkelijker. Het liedje duurt precies 2 minuten en de poetstimer telt af. Het bevat ook leuke animatie filmpjes waarin wordt uitgelegd waarom je kindje moet tandenpoetsen, hoe het moet poetsen en wat suiker met je tanden doet. Kortom erg handig deze app. De app is een product van GroeiGids en ontwikkeld door GGD Amsterdam.

Wil je meer weten of heb je een aanvulling? Laat het dan vooral weten. Vond je dit een interessant artikel, delen mag ;-).

BRONNEN:

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/169193-schadelijke-gevolgen-van-fluoride-voor-een-lichaam.html
https://gezondnu.nl/dossiers/gezondheid/spijsverterings-aandoeningen/tanden-kiezen-en-gezond-tandvlees/fluoride-schadelijk-voor-je-gezondheid/
https://www.blabloom.com/nl/blog/algemeen/tandpasta-fluor-of-xylitol/777/
https://www.vraagdetandarts.nl/wel-of-niet-poetsen-met-fluoride/
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/fluoride.aspx
https://ehp.niehs.nih.gov/doi/10.1289/ehp655
www.plein.nl
https://jada.ada.org/article/S0002-8177(14)60225-7/fulltext#cesec90https://cdn.nimbu.io/s/yba55wt/assets/Voor-_en_nadelen_van_fluoride.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4851520/

 

 

 

 

Summary
Article Name
Tandpasta zonder fluoride of met voor mijn kind? Niet ieder gebit heeft fluoride nodig!
Description
Lees hier alles over waarom je wel of niet voor tandpasta voor fluoride zou kiezen voor jouw kind. Wat is de functie van fluoride in tandpasta precies en weegt het op tegen de gevaren van fluoride? Lees de voors en tegens van fluoride en tandpasta en maak zo voor jezelf een afweging welke tandpasta jij wilt kopen voor jouw kind.
Author

18 onmisbare tips als je gaat vliegen met je baby of peuter

Vliegen met je kindje is spannend, zo niet stressvol, maar met deze checklist samengesteld door echte travel mama’s wordt vliegen een […]

lees meer

tip van de week


Groeipijn kind

Wat je kunt doen tegen de groeipijnen van je kindje is een ‘groeipijn olie’ maken om mee te masseren. Als […]

lees meer

Liefs Tassie


De mama achter Mommy Knows Best