Alles wat je wilt weten over vaccineren tegen het coronavirus en zwangerschap, borstvoeding en kinderwens

Dit artikel is ge-update 9 mei 2021

Eerst gold het advies je pas na je zwangerschap te laten vaccineren tenzij je in de risicogroep valt. Maar 27 april 2021 besloot het RIVM hun standpunt aan te passen nadat er in de VS onder 90.000 gevaccineerde zwangere vrouwen geen ‘noemenswaardige bijwerkingen op korte termijn’ waren geconstateerd. Nu stelt het RIVM niet alleen dat het veilig is voor zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren, ze adviseren het ook te laten doen. Maar is het vaccineren niet gevaarlijk voor jouw ongeboren baby? En hoe zit het eigenlijk met vrouwen die nog een kinderwens hebben, of borstvoeding geven, wat zijn de risico’s voor hen? Wegen de nadelen van vaccineren op tegen de potentiële risico’s van het virus voor jouw ongeboren baby, kinderwens of het geven van borstvoeding? En is vaccineren eigelijk überhaupt wel een oplossing?

Mommy Knows Best dook voor jou in dit onderwerp en komt zoals altijd met verlossende antwoorden. We zullen niet adviseren wat je wel of niet moet doen, maar we geven zo goed en helder mogelijk informatie op basis waarvan jijzelf een wel overwogen keuze kunt maken.

Wat doet het corona vaccin precies?

De vaccins tegen het coronavirus die op dit moment in Nederland gebruikt worden zijn:
BioNTech/Pfizer
Moderna
Astra Zenenca (tijdelijk prikstop voor mensen onder de 60)

Pfizer en Moderna

De Pfizer en Moderna vaccins zijn mRNA-vaccins, waarbij de ‘m’ staat voor ‘Messenger’. mRNA vaccins zijn vaccins waar een vetbolletje inzit met daarin een genetische instructie (code) die jouw cellen instrueren om spike-eiwitten te gaan maken. Dit zijn die uitsteeksels op de buitenkant van het coronavirus. Het afweersysteem ziet deze spike-eiwitten als lichaamsvreemd en gaat antistoffen maken. Mocht je in de toekomst besmet worden met het coronavirus dan herkent jouw lichaam het virus en dan zal het zich herinneren hoe het ertegen moet vechten en zo wordt het direct uitgeschakeld. Het is dus eigenlijk een training voor jouw lichaam.

Corona vaccin en zwangerschap

Volledig nieuwe techniek

Dat bij deze vaccins vetbolletjes of ‘messengers’ geïnjecteerd worden om de cel te instrueren het spike-eiwit na te maken is een volledig nieuwe techniek. Het werkt dus niet zoals de griepprik bijvoorbeeld, waarbij je wordt geinjecteerd verschillende typen geïnactiveerd virus.

De vaccins van Pfizer en Moderna vereisen 2 shots. De 2e prik krijg je 3 weken na de eerste en deze functioneert als booster voor je afweersysteem.

Astra Zeneca

Het Astra Zeneca (Oxford vaccin) vaccin is niet ontwikkeld door een farmaceut, maar door een universiteit; de ‘Oxford University’. Het vaccin werkt anders dan Pfizer en Moderna en is een Vector vaccin. Vector vaccins bevatten een aangepaste versie van een ander verkoudheidsvirus dat COVID19 veroorzaakt. Dit virus is onschadelijk gemaakt en de vaccins bevatten net als bij de mRNA-vaccins een instructie (een code) die ervoor zorgt dat jouw lichaam spike-eiwitten gaat maken. Ook hier reageert ons afweersysteem op en de werking is verder hetzelfde als bij de RNA-vaccins.

Experimentele vaccins

De mRNA vaccins maken dus gebruik van een nieuwe techniek voor vaccinatie en zijn nog in de experimentele fase. Immunoloog Dr Carla Peeters in HPdetijd 7 januari 2021: “Het vaccin van Pfizer is onder de verordening van een noodsituatie goedgekeurd. Dit betekent dat het een experimenteel vaccin is en er nog geen officiële licentie verstrekt is. Ook het Moderna-vaccin is sinds gisteren onder dezelfde noodsituatie goedgekeurd. Beide vaccins zijn op een nieuwe wijze ontwikkeld die niet eerder voor vaccins is gebruikt.”

Waarom geen conventioneel vaccin zoals we gewend zijn?

Waarom geen vaccin zoals het griep vaccin gemaakt van verzwakte virus deeltjes waar we de risico’s en effectiviteit wel van kennen? China publiceerde in januari 2020 de genetische code van het coronavirus. mRNA farmaceuten hoefden nu dus alleen maar een sliert mRNA na te maken nu ze de code hadden. mRNA vaccins zijn goedkoper, makkelijker en sneller te ontwikkelen. Voor de productie van traditionele vaccins moet je massa’s virussen kweken, afzwakken of doden en injecteren. Echter is deze nieuwe mRNA techniek nog nooit op grootschalige vaccinaties gebruikt. Er wordt wel al jaren onderzoek naar gedaan, bijvoorbeeld als middel tegen kanker. Ook dan wordt het gebruikt om ons immuunsysteem aan te zetten. (NOS op 3, 6 januari 2021)

Hoe lang beschermen de vaccins?

Er wordt geclaimd dat je met deze vaccins in ieder geval minstens 3 maanden beschermd bent tegen het coronavirus, maar meer informatie is er nog niet omdat het een nieuwe techniek is die wordt toegepast bij de vaccins waar Nederland voor gekozen heeft. Op de vraag: “Hoe lang ben je beschermd na vaccinatie tegen COVID-19 antwoord het RIVM: “Dat weten we nog niet goed. Hierover zijn nog weinig gegevens bekend omdat het nieuwe vaccins zijn.” Volgend het RIVM beschermt vaccinatie jou tegen ziekte corona, maar ze weten nog niet of iemand die gevaccineerd is toch het virus kan verspreiden.

Lona Walk, recent gepromoveerd op vaccin-immunologie in het Algemeen Dagblad: “Vaccinaties kunnen voorkomen dat mensen ernstig ziek worden en in het ziekenhuis belanden, maar het is een illusie om te denken dat ze er ook voor zorgen dat het virus zich niet meer kan verspreiden. Uit onderzoek dat in Oxford is gedaan, blijkt dat mensen ook nog virusdragers kunnen zijn nadat ze gevaccineerd zijn.” (Algemeen Dagblad, 26 maart 2021).

Wat zit er in het mRNA vaccin?

Bron: Geneesmiddelen Informatiebank

De 1e vier ingrediënten van het vaccin t/m cholesterol zijn vetbolletjes die om het mRNA heen zitten. Tevens zie je hierna zouten (natrium o.a.); door zout vallen de vetten niet uit elkaar. Sucrose, oftewel suiker dient als anti vriesmiddel. Water voor injectie; om de ideale concentratie te krijgen om te injecteren. (NOS op 3, 6 januari 2021)

Bijwerkingen van vaccins korte termijn

Op korte termijn zijn er bijwerkingen bekend die ook gelden voor andere vaccins. Hoofdpijn, koorts, de plek waar geprikt is, is geirriteerd. Je kan je een paar dagen ziek voelen en op bed liggen. Een zogenaamde COVID arm: uitslag die tot je schouders kan gaan. Een allergische reactie of spierpijn zijn mogelijk. Korte termijn bijwerkingen gaan na 3 tot 5 dagen voorbij. Uit Amerika komen signalen van bijwerkingen, zoals allergische reacties waaronder anafylactische shock (een ernstige allergische reactie die fataal kan zijn) en ernstige ontstekingen. (HPdeTijd, 7 januari 2021)

Bijwerkingen van vaccins lange termijn

Omdat de vaccins een nieuwe methode toepassen en pas vijf maanden toegediend worden, zijn er nog geen bijwerkingen op de lange termijn bekend. Er wordt geclaimd dat er geen lange termijn bijwerkingen zijn, maar ze kunnen dit niet met zekerheid zeggen. Dr Carla Peeters in HPdeTijd: “De langetermijneffecten van de mRNA-vaccins zijn onbekend zowel in bescherming voor het SARS-CoV-2-virus als op blijvende schade in het lichaam.” Het effect van het vaccin op een foetus is dus ook niet bekend, hier zijn geen studies naar gedaan. Er zijn nog geen onderzoeken naar de vaccins waar zwangere vrouwen in betrokken waren.

Vaccin snel op de markt brengen kan levens kosten

De vaccins zijn 10 keer sneller ontwikkeld dan andere vaccins. Epidemiloog Dick Bijl betoogt dat dit levens kan kosten. (Parool, 21 maart 2021). “Er is niets bekend over de bijwerkingen op lange termijn. De zogenaamde artseneed ‘Bij twijfel afzien van behandelingen’ en ‘Breng de patiënt vooral geen schade toe’ is voor artsen een plicht, maar deze geldt niet voor farmaceutische bedrijven die een financieel belang hebben bij het snel op de markt brengen van hun vaccin.”

Leren van de geschiedenis

Even terug in de tijd. We kennen allemaal nog de Softenon babies en het DES schandaal uit de jaren 70, waarbij vrouwen medicijnen kregen voorgeschreven die later bleken onvolgroeide kinderen tot gevolg te hebben. Kinderen en zelfs kleinkinderen van DES mama’s kunnen nog negatieve gevolgen ondervinden van het medicijn zoals onvruchtbaarheid.

Corona vaccin en zwanger

Zo zijn er veel meer medicijnen op de markt gebracht die zelfs velen doden tot gevolg hebben gehad. Zoals de ontstekingsremmer ‘Rofecoxib’, dit medicijn heeft aan ongeveer 120.000 mensen het leven gekost. Zo ook een antidiabeticum ‘Rosiglitazon’ (Avandia) kostte ruim 47.000 mensen het leven. En een afslankmiddel in Frankrijk voor mensen met suikerziekte, ‘Mediator’ kostte enkele duizenden mensen het leven en veroorzaakte bij tienduizenden ernstige hart- en longproblemen. Dick Bijl: “Net als in de geschiedenis dreigen er wederom onvoldoende onderbouwde medische experimenten met risico’s op ernstige bijwerkingen.”

RIVM raadde eerst vaccineren tegen corona tijdens zwangerschap af

Ben je zwanger, heb je een kinderwens of geef je borstvoeding en twijfel je of je je wel wilt laten inenten tegen corona? Het RIVM adviseert in ieder geval zwangeren om zich pas na de bevalling te laten vaccineren. Het effect van het vaccin op foetus is niet bekend. Er zijn geen studies gedaan waar zwangere vrouwen in betrokken waren.

Dr. Sam Schoenmakers –gynaecoloog-perinatoloog in het Erasmus MC in Rotterdam en lid van de Gezondheidsraad– zegt het volgende: “Omdat de gevolgen van vaccineren in de zwangerschap nog onbekend zijn en het nog wordt getest, raden wij – de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) – het voor de zekerheid af. In de Verenigde Staten adviseren ze zwangere vrouwen wel om zich te laten vaccineren. Wij zeggen: wacht even tot na de bevalling.” Verschillende verloskundigen adviseren ook aan zwangere vrouwen te wachten met een corona vaccinatie tot na de zwangerschap.

Update 28 April 2021!

28 april 2021 heeft het RIVM hun standpunt aangepast en aangegeven dat alle zwangere vrouwen zich wel veilig kunnen laten inenten met de mRNA-vaccins. Voorheen gold dit advies alleen voor zwangere vrouwen met onderliggende gezondheidsproblemen. Hiermee volgt het RIVM het advies op van de ‘Federatie Medisch Specialisten’, “De Federatie Medisch Specialisten is een beroepsvereniging voor en door medisch specialisten. Via de 33 Nederlandse wetenschappelijke verenigingen vertegenwoordigt de Federatie 23.000 medisch specialisten” (Wikipedia). Deze federatie baseerde zich op ervaringen uit de VS waar ongeveer 94.000 zwangere vrouwen zijn gevaccineerd met Pfizer en Moderna, bij hen werden geen ‘noemenswaardige bijwerkingen’ op korte termijn aangetoond.

In de bijsluiter van COVID-19 mRNA vaccin wordt vaccineren tijdens zwangerschap afgeraden

In de bijsluiter van de mRNA vaccins zelf staat het volgende over toedienen tijdens de zwangerschap:

“Toediening van mRNA-vaccin tijdens de zwangerschap mag uitsluitend worden overwogen wanneer de potentiële voordelen opwegen tegen eventuele risico’s voor de moeder en de foetus.” Met betrekking tot het geven van borstvoeding staat er: Het is niet bekend of het vaccin in de moedermelk wordt uitgescheiden.

Effecten vaccin op borstvoeding

Er is weinig bekend over de effecten van het vaccin op het geven van borstvoeding. De Gezondheidsraad ziet geen bezwaren voor vaccinatie bij vrouwen die borstvoeding geven, omdat aannemelijk is dat de vaccins niet in de borstvoeding terechtkomen. Toekomstige studies moeten echter de veiligheid van het vaccin definitief bevestigen.

Antistoffen die de moeder aanmaakt na vaccinatie, zijn wel aangetoond in de moedermelk. Deze antistoffen kunnen bijdragen aan de bescherming van het kind tegen een corona-infectie. Er moet dan voldoende tijd (minimaal 3 weken) tussen de vaccinatie en de bevalling zitten.

Effecten vaccin op fertiliteit

Of het vaccineren tegen corona dus een negatief effect kan hebben op jouw kinderwens is nog niet duidelijk. Recentelijk hebben verschillende vrouwen veranderingen in hun menstruatie aangegeven na het krijgen van twee mRNA vaccinaties. Er werden inwendige bloedingen met stolsels, vertraagde of afwezige menstruaties en plotselingenpre-menopauzale symptomen aangegeven. Ook werden er maandenlange voortdurende menstruaties gemeld na vaccinatie. Of dit directe gevolgen zijn van de vaccinaties is echter niet bewezen, hier zijn nog geen studies naar gedaan. (Huffpost, 27-04)

“Er zijn vele redenen waarom vaccinatie de menstruatie zou kunnen veranderen,” schreven Alice Lu-Culligan, een M.D. en Ph.D. student aan de Yale School of Medicine, en Dr. Randi Epstein, schrijver in residence aan de Yale School of Medicine. Vaccins zijn ontworpen om een immuunrespons op te wekken en de vrouwelijke cyclus wordt ondersteund door het immuunsysteem, dus het is mogelijk dat vaccins de normale gang van zaken tijdelijk kunnen veranderen, aldus Lu-Culligan en Epstein. Het opbouwen en afbreken van de baarmoederslijmvlies zijn processen die beide afhankelijk zijn van immuunfuncties.

Het is dus plausibel dat de coronavaccins de menstruatie cyclus kunnen beïnvloeden, maar dit betekent niet direct een verminderde vruchtbaarheid als gevolg.

Maar wat zijn de potentiële risico’s van het coronavirus?

Iedereen is vrij om zijn eigen keuzen te maken om wel of niet te vaccineren. Een werkgever mag jou ook nooit verplichten. Maar om een weloverwogen keuze te maken of je wel of niet wil vaccineren, wil je natuurlijk ook weten wat de risico’s kunnen zijn van het krijgen van het coronavirus op jouw zwangerschap, kinderwens of op het geven van borstvoeding.

Risico’s van het coronavirus op zwangerschap

Voor dit artikel heeft Mommy Knows Best meerdere bronnen geraadpleegd. Het lastige is dat zelfs de meest recente literatuur van Maart 2021 tegenstrijdige informatie geeft. In ieder geval is het risico dat je besmet raakt met het coronavirus als je zwanger bent niet groter dan wanneer je niet zwanger bent. In de Nederlandse literatuur wordt vaak gezegd dat er geen bewijs is dat je zieker wordt van corona als je zwanger bent dan wanneer je niet zwanger bent en dat het geen ernstige gevolgen heeft voor jou en je baby.

13 april 2021 heeft het RIVM de website aangepast: “Zwangere vrouwen hebben wel een iets verhoogde kans om in het ziekenhuis of op de IC intensive care  terecht te komen. Het gaat hierbij om kleine aantallen.”

Zwangere vrouwen maken wel meer kans om ernstig ziek te worden van het coronavirus

Echter uit meer dan 100 recente onderzoeken van onder andere de WHO geupdate maart 2021 onder 64.000 zwangere vrouwen die het coronavirus kregen, kon geconcludeerd worden dat zwangere vrouwen wel degelijk meer kans maken om ernstig ziek te worden van corona. En met ernstig ziek wordt in ieder geval ziekenhuis opname bedoeld. Tevens bleek uit deze onderzoeken dat naast overgewicht, een hoge bloeddruk, suikerziekte en een hogere leeftijd van de zwangere vrouw en tevens een niet-witte etniciteit een risico factor is voor zwangere vrouwen om ernstig ziek te worden.

In een groepsonderzoek uit het Verenigd Koninkrijk (Allotey 2020) komt naar voren dat “4% van de zwangere vrouwen met COVID-19 werd opgenomen op de intensive care (IC); 3% had invasieve beademing nodig. Zwangere vrouwen met COVID-19 lijken een verhoogd risico te hebben om te worden opgenomen op de IC en er is vaker noodzaak tot invasieve beademing, in vergelijking met niet-zwangere vrouwen in de reproductieve leeftijd met COVID-19”.

Meer kans op vroeggeboorte

In deze studies kwam tevens naar voren dat vergeleken met zwangere vrouwen die geen corona kregen, zwangere vrouwen met COVID-19 waarschijnlijk meer kans hebben op een vroeggeboorte (geboorte voor 37 weken). Maar om deze waarschijnlijkheid te bevestigen is er meer data nodig. Het RIVM geeft echter aan dat voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam, verlies van het ongeboren kind of aangeboren afwijkingen bij het kind door een infectie met het coronavirus.

Corona vaccin en zwanger

Zwangerschapsvergiftiging

Tevens is er uit de studies bewijs dat je meer kans hebt op zwangerschapsvergiftiging als je zwanger bent en het coronavirus hebt gehad. Dit is wel afhankelijk van hoe ernstig je ziek bent geworden van het virus.

Besmet ik mijn baby als ik corona heb?

De kans op een besmetting van de baby met COVID-19 tijdens de zwangerschap is klein. De meeste kinderen testen na de geboorte negatief. Slechts bij een klein deel van de kinderen is  aangetoond direct bij de geboorte; in de keel of neus, in placentaweefsel, in vruchtwater en/of in navelstrengbloed. (Bijwerkingen centrum Lareb)

De meeste pasgeborenen zijn gezond. Een deel van de kinderen is te vroeg geboren of heeft een laag geboortegewicht. Dit werd zowel veroorzaakt door de COVID-19 als door andere complicaties in de zwangerschap. Bij de kinderen waarbij COVID-19 vlak na de geboorte werd aangetoond, verliep de infectie mild of zonder symptomen. (Bijwerkingen centrum Lareb)

Gevolgen van het coronavirus voor zwangere vrouwen net als andere luchtweginfecties

Volgens het RIVM lijken de gevolgen van COVID-19, op basis van wat we nu weten, bij een gezonde zwangere vrouw niet anders te zijn (voor zowel het kind als de moeder zelf) dan de gevolgen van infecties door andere luchtweginfecties, veroorzaakt door virussen en die koorts en longontsteking kunnen veroorzaken. Hoge koorts kan bijvoorbeeld weeën opwekken.

Waarom word je zieker als je zwanger bent?

Een reden om je zorgen te maken over het coronavirus tijdens de zwangerschap, is dat zwangere vrouwen een grotere kans hebben om ernstig ziek te worden van de griep in het algemeen. Dat komt onder andere doordat zwangerschap het immuunsysteem onderdrukt. Daarnaast kunnen in de latere stadia van een zwangerschap de foetus en baarmoeder andere organen platdrukken, waaronder de longen wat een verminderde longcapaciteit tot gevolg heeft. (The New Scientist, 23 maart 2020)

Sommige soorten infecties lijken ook de foetus in gevaar te brengen. Langdurige hoge koorts tijdens zwangerschap, zeker in het eerste trimester, kan bepaalde geboorteafwijkingen veroorzaken. “Met een virusinfectie tijdens de zwangerschap is er risico op een miskraam, doodgeboorte, groeiproblemen en misvorming bij de foetus”, zegt verloskundig onderzoeker David Baud van het Lausanne Universiteitsziekenhuis in Zwitserland in ‘The New Scientist’.

LEES OOK: Het belang van probiotica voor moeder en kind: Onmisbaar voor een goede gezondheid.

Risico coronavirus op fertiliteit

Er is niets bekend over de gevolgen van het krijgen van het coronavirus op fertiliteit voor vrouwen. Wel wordt aangeraden indien je het virus hebt even te wachten tot je volledig genezen bent met het maken van kinderen. Maar misschien heb je ook helemaal geen zin in een vrijpartij als je koorts hebt en je niet lekker voelt.

Coronavirus en sperma kwaliteit

Voor mannen ligt dit helaas anders. Een recente studie in het UZA onder leiding van Professor Gilbert Donders toont aan dat het krijgen van corona een negatief effect heeft op de kwaliteit en kwantiteit van het sperma. Het aantalzaadcellen daalt tot 10 procent van wat normaal mag worden aangenomen. Er is sprake van DNA-schade bij de aanmaak, maar het zou allemaal tijdelijk zijn. Mogelijk is dit effect afhankelijk van hoe zwaar een patiënt de ziekte heeft doorgemaakt, maar daarvoor is nog verder onderzoek nodig. Mannen moeten er rekening mee houden dat het maanden kan duren voordat het sperma weer genormaliseerd is, maar hierover moet later nog meer duidelijkheid komen, omdat het onderzoek nog niet zo lang bezig is en verdere opvolging nodig is. Er wordt momenteel een periode van vier tot acht maanden genoemd voor herstel. (RTLnieuws, 19 november 2020)

Corona vaccin en zwangerschap

Risico’s van coronavirus op borstvoeding

Als je het coronavirus hebt dan kun je borstvoeding blijven geven. Je kunt je kind met het virus besmetten door hoesten en niezen, maar niet door het geven van borstvoeding (het kan wel tijdens het geven van borstvoeding via een druppel vocht door ademhalen). Er is onderzoek gedaan naar of er deeltjes van het virus zich in de moedermelk bevonden, dit bleek niet het geval te zijn. Net als bij andere luchtweginfecties is het onwaarschijnlijk dat je jouw kindje via borstvoeding kunt besmetten. Was vaak je handen voordat je je baby aanraakt en draag een mondkapje tijdens het geven van borstvoeding.

Als je als mama het coronavirus hebt of hebt gehad dan geef je de anti stoffen die je aanmaakt wel door aan je kindje. Het is juist belangrijk om borstvoeding te blijven geven omdat je jouw kindje zo dus beter bestand maakt omdat je zo zijn immuunsysteem ondersteunt.

Voordelen vaccineren ten opzichte van de nadelen

De bovenstaande potentiële risico’s van het krijgen van het coronavirus op je zwangerschap kunnen doorslaggevend zijn om je wel te laten vaccineren. Wat wordt er aangeraden?

Wanneer wel vaccineren tijdens je zwangerschap?

Indien je bepaalde gezondheidsproblemen hebt zoals bijvoorbeeld astma, suikerziekte of overgewicht wordt het wel aangeraden om je te laten vaccineren. De gevolgen van het coronavirus kunnen dan namelijk dermate ernstig zijn en het kan je dan erg ziek maken en dat kan gevaarlijk zijn voor jou en je ongeboren kindje. Tevens wordt vaccineren geadviseerd als je in de zorg werkt dus een risico beroep uitoefent en de kans dus groter is dat je het coronavirus oploopt.

Vaccineren tegen coronavirus als je zwanger bent per individu bekijken

Oftewel corona vaccinaties moeten alleen overwogen worden indien de voordelen van vaccineren opwegen tegen het risico dat bestaat voor de zwangere vrouw en haar baby. De risico’s en de voordelen van vaccineren moeten per individu bekeken worden en in overleg met een arts. Hierbij moet dus goed gekeken worden naar etnische achtergrond, overgewicht/obesitas en onderliggende gezondheidsproblemen en indien het tijdens het uitoefenen van je beroep niet mogelijk is om afstand te houden of als je een risico beroep uitoefent.

Voordelen vaccineren indien je zwanger bent en onderliggende gezondeidsproblemen hebt

  • Verminderd risico op ernstig ziek worden
  • Potentieel verminderd risico op een prematuur baby
  • Potentieel minder kans op besmetten van andere kwetsbare leden van het gezin

Als ik zwanger ben in welk stadium kan ik dan beste vaccin nemen?

Indien je zwanger bent dan wordt aangeraden om in ieder geval pas te vaccineren na de eerste 12 weken. Dit is namelijk de belangrijkste periode voor de ontwikkeling van je baby. Er wordt geadviseerd om in ieder geval te vaccineren voor je 3e trimester omdat de meest ernstige complicaties door corona optreden in de latere zwangerschap.

Maar ik wil sowieso vaccineren want ik ben ‘corona moe’

Omdat angst heerst en iedereen er inmiddels ook wel een beetje klaar mee is, denken velen; ‘Kom maar door met die prik’. Omdat we denken dat we er dan van af zijn en alles weer terug gaat naar het normale, fijne leven, maar is dit is helaas een illusie?

Laat je vaccineren?

Volgens de Belgische website ‘Laat je vaccineren‘ is vaccinatie tegen COVID-19 onze laatste troef om de pandemie achter ons te laten. Omdat de meeste vaccins ons voor 100% beschermen tegen ernstig ziek worden van het coronavirus.

Studies wijzen op een verminderde virale lading bij gevaccineerden wanneer ze met COVID-19 in aanraking komen. Ben je gevaccineerd en kom je met het virus in contact, dan ben je niet alleen zelf beter beschermd, maar zal ook je virale lading lager zijn dan als je niet gevaccineerd bent. Dat betekent dat je minder snel andere mensen kan besmetten. Je laten vaccineren voorkomt dat je COVID-19 (opnieuw) krijgt. Want ook als je eerder al besmet was, kun je terug besmet raken en ernstig ziek worden.

Dankzij vaccinatie is er minder kans dat je naar de huisarts moet of in het ziekenhuis belandt met complicaties door COVID-19. Door te vaccineren verlichten we zo ook de druk op het zorgsysteem.

Verschil 1e en 2e corona golf

Het aantal patiënten dat in het ziekenhuis belandt door corona, was hoog in maart /april 2020, namelijk zo’n 600 opnames per dag en dat getal ligt (de 2e golf) nu op minder dan 100 opnames per dag. Het sterftecijfer aan COVID-19 in ziekenhuizen is ten opzichte van de eerste golf met 47% afgenomen. De kans dat je overlijdt als je met corona in het ziekenhuis komt, is in de tweede golf dus gehalveerd. Het aantal mensen dat in het ziekenhuis op de IC-afdeling verblijft is eveneens met circa 40% afgenomen in de 2e golf, terwijl de IC-capaciteit met 600 bedden werd uitgebreid. Ondanks lockdowns en andere maatregelen zijn de positieve testresultaten nauwelijks afgenomen.

Dit wil niet zeggen dat we ons geen zorgen meer hoeven te maken en dat er niets meer aan de hand is. De druk op de medische zorg is nog hoog en er duiken varianten van het virus op. Tevens is het niet zo dat alleen mensen in risico groepen of met onderliggende ziekten overlijden aan het coronavirus. Gezonde mensen kunnen ook erg ziek worden van het coronavirus en overlijden of langdurige consequenties ondervinden zoals longschade, maar gelukkig is die kans heel klein.

Virus muteert

Het virus muteert (nu al meer dan 400 mutaties) en er komen allerlei verschillende stammen. De vaccins van nu zijn gebasseerd op het eerder genoemden spike-eiwit. Maar als deze spike-eiwit varieert werken de vaccins niet meer. Als we ons nu vaccineren dan vaccineren we ons eigenlijk tegen de volgende golf die komt in oktober 2021, maar dit is een mutatie. Dan zijn we inmiddels 2 jaar verder, want het heet COVID-19. De vaccins die nu gemaakt zijn, zijn gebaseerd op de COVID-19 en niet op de COVID-21. (Interview ‘De nieuwe wereld’ met immunoloog en vaccinatiedeskundige Professor Dr Theo Schetters ,27 maart 2021)

Uit een studie in Israel is een verminderde effectiviteit gebleken van het mRNA vaccin tegen de Britse en Zuid-Afrikaanse mutatie van het SARS-CoV-2 virus. Wie volledig gevaccineerd was (dus 2 injecties) met het Pfizer-vaccin en toch nog geïnfecteerd raakte met het coronavirus had een acht keer zo grote kans dat het een mutant was. Deze studie is wel in een laboratorium gedaan, of het in het echte leven ook zo is, is dus niet duidelijk.

Uit een studie van de ‘Oxford University’ blijkt dat bestaande vaccins de nieuwe varianten wel aankunnen. En volgens het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties van de Universiteit Antwerpen is het muteren geen probleem want de mRNA-vaccins kunnen snel aangepast worden, het volstaat om de mRNA code te wijzigen. Dit zou wel betekenen dat we ons vaker, bijvoorbeeld jaarlijks zouden moeten laten vaccineren net als een griepprik.

Jonge gezonde mensen vaccineren levert weinig op

Artsen en immunologen en microbiologen en verschillende wetenschappers wereldwijd geven aan dat vaccineren van jonge, gezonde mensen tegen corona weinig oplevert. Groepsimmuniteit is namelijk onhaalbaar. Het coronavirus zal niet verdwijnen en in steeds nieuwe varianten opduiken aldus 2 artsen uit Nijmegen Lona Walk, recent gepromoveerd op vaccin-immunologie, en arts-microbioloog Bert Mulder vandaag in het blad Medisch Contact (26 maart 2021). De gezondheidsraad die het kabinet adviseert over de vaccinatie strategie zegt dat vaccineren vooralsnog gericht is op het voorkomen van vroegtijdig sterven en ernstig ziek worden en dat het allerminst zeker is dat gevaccineerden het virus niet toch kunnen overdragen op anderen (Algemeen Dagblad 27-03-2021).

Door maximaal vaccineren, muteert het virus makkelijker

Er wordt juist gevreesd dat door het massale vaccineren nieuwe mutaties zich nog makkelijker verspreiden en mensen na een vaccinatie tegen de oude variant moeilijker antistoffen aanmaken dan tegen de nieuwe. De twee Nijmeegse artsen vinden dat als het vaccineren van jonge, gezonde mensen niet bijdraagt aan het verminderen van het verspreiden van het virus ze niet onnodig het vaccin ingespoten moeten krijgen. De kwetsbare groep vaccineren heeft zeker zin. (Algemeen Dagblad, 27 maart 2021)

Vaccin immuniteit

Vaccin immuniteit wekken we alleen op voor dat specifieke spike-eiwit van COVID-19 dus niet voor mutaties. Bij natuurlijke immuniteit, dus immuniteit doordat je het virus hebt gehad ben je immuun voor meerdere varianten, dan krijg je namelijk het hele virus binnen, daar zitten veel meer eiwitten in, dan heb je een veel bredere immuun repons.

Maar dat er nu minder mensen sterven, komt toch door vaccin?

Grof gezegd is het grootste gedeelte van de kwetsbare groep al overleden. Meestal is een jaar na een ernstige griepepidemie sprake van ondersterfte om deze reden. Dus dit komt niet door het vaccineren. Tevens kan de zorg patiënten nu beter behandelen, ze zijn meer voorbereid en er is nu meer kennis.

Coronavirus niet zomaar de wereld uit

Het virus is vooral besmettelijk door hoesten dus als we het virus onder controle willen krijgen, blijf dan vooral thuis als je een hoest hebt. Net als bij de griep. Het virus krijg je niet zomaar de wereld uit, dit zegt 90% van de specialisten. We zullen met het virus moeten leven. Er wordt ontzettend veel getest en dat geeft onrust.

Het aantal corona patiënten daalt

We zijn nu een jaar verder nadat het virus zijn intrede deed in februari 2020. Er is met deze zware griep te leven. We kennen de lange termijn effecten van het corona vaccin niet. Het aantal corona patiënten daalt sinds januari 2021. Het ‘infection fatality rate’ is 1,20% op dit moment, er gaan dus 1,20% van de mensen die corona krijgt, dood aan het virus. Als er sprake is van crisis een ‘emergency’ dan is een vaccin begrijpelijk. Er is geen ’emergency’ meer op dit moment april 2021 aldus bioloog Theo Schetters. Het sterftecijfer valt in het niet bij bijvoorbeeld die van de pokken. (Huisarts Huib Pieter Rubben in HPde Tijd, 10 januari 2021)

Conclusie

We moeten ons ervan bewust zijn dat het toedienen van het coronavaccin niet zonder gevaar is. Hugo de Jonge heeft in een brief aan de 2e Kamer vermeld dat er risico’s verbonden zijn aan de mRNA vaccins omdat ze compleet nieuw zijn. Toch heeft Nederland voor deze vaccins gekozen en daarom is goede informatie over de voor- en nadelen van de vaccins essentieel. Immunoloog Dr Carla Peeters: “De coronavaccins zijn nog in de experimentele fase. Vanuit medisch-ethisch perspectief vraagt deze situatie om een informed consent (de persoon ontvangt schriftelijke informatie over de voors en tegens, waarna deze een gewogen beslissing kan nemen). Een informed consent is gebruikelijk wanneer een persoon deelneemt aan een trial of een patient een experimenteel medicijn krijgt toegediend. De kans op onnodige schade dient te allen tijde voorkomen te worden.” (HPde Tijd, 7 januari 2021)

Vaccineren mogen ze niet verplichten, maar zeker met de eventuele komst van een coronapaspoort bestaat er naast angst een maatschappelijke druk. Maar, lieve aanstaande mama’s, vrouwen met een kinderwens, mama’s die borstvoeding geven we hopen dat je op basis van dit artikel een weloverwogen keuze kunt maken of je je wel of niet laat vaccineren of nog even wacht. We hebben ontzettend ons best gedaan om je genoeg informatie te geven, maar mocht je vragen hebben, deze zijn altijd welkom. En wil je je laten vaccineren, bespreek het met je huisarts of gynaecoloog. Stay safe!

Voor ondertussen; houd afstand en desinfecteer vaak je handen en probeer zo min mogelijk je gezicht aan te raken om te voorkomen besmet te raken met het coronavirus. Dit weten we natuurlijk allemaal, maar indien je zwanger bent, wees dus extra voorzichtig.

Liefs Team Mommy Knows Best

Vond je dit een goed of fijn artikel, laat het ons weten en delen is lief <3

BRONNEN:
https://www.franciscus.nl/uploads/veelgestelde_vraag/veelgestelde_vragen_over_het_coronavirus_en_zwangerschap_29september.pdf
https://www.olvg.nl/veelgestelde-vragen-coronavirus-en-zwangerschap
https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/comirnaty-epar-product-information_nl.pdf
https://www.etz.nl/ETZWebsite/files/26/2630f221-2bb3-4601-af6d-d7f643c7ac44.pdf
https://modernfertility.com/blog/coronavirus-and-fertility-heres-what-we-know-so-far/
https://www.newscientist.nl/nieuws/hoe-zit-het-met-het-coronavirus-zwangerschap-en-babys/
https://theconversation.com/pregnant-women-at-increased-risk-of-severe-covid-new-study-156813 11 maart 2021
https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5198071/coronavirus-sperma-bevruchting-vruchtbaarheid-zwanger-worden
https://www.parool.nl/nieuws/vaccins-en-medicijnen-te-vroeg-op-de-markt-brengen-kan-levens-kosten~bdaf3f98/
https://nos.nl/collectie/13850/artikel/2357808-het-oxford-vaccin-minder-werkzaam-maar-ook-veel-goedkoper-en-beter-beschikbaar

Do COVID Vaccines Disrupt Women’s Menstrual Cycles?


https://www.opgroeien.be/veelgestelde-vragen/heeft-het-coronavirus-een-impact-op-demografie-en-fertiliteit
https://www.rcog.org.uk/en/guidelines-research-services/coronavirus-covid-19-pregnancy-and-womens-health/covid-19-vaccines-and-pregnancy/covid-19-vaccines-pregnancy-and-breastfeeding
https://www.hpdetijd.nl/2021-01-10/waarom-het-zinloos-is-om-gezonde-mensen-te-vaccineren-tegen-corona/
https://www.hpdetijd.nl/2021-01-07/het-coronavaccin-is-niet-zonder-risicos/
Youtube: De Nieuwe Wereld: ‘Gezonde mensen massaal vaccineren is onverantwoord.’ Een gesprek met Theo Schetters
Youtube: BLCKBX: ‘Massa mRNA vaccinatie roekeloos en onnodig’. Zegt Professor Dr Theo Schetters

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18 onmisbare tips als je gaat vliegen met je baby of peuter

Vliegen met je kindje is spannend, zo niet stressvol, maar met deze checklist samengesteld door echte travel mama’s wordt vliegen een […]

lees meer

tip van de week


Groeipijn kind

Wat je kunt doen tegen de groeipijnen van je kindje is een ‘groeipijn olie’ maken om mee te masseren. Als […]

lees meer

Liefs Tassie


De mama achter Mommy Knows Best