Zwanger boven de 40: De voordelen én de mogelijkheden als je de hoop op een kindje al hebt opgegeven

Voor het onderwerp ‘Zwanger boven de 40’ interviewde ik Vedra, 46 jaar en zwanger. Ze vertelde een bijzonder en inspirerend verhaal. Moeder worden had zij al lang niet meer durven dromen want er was haar al 2 jaar eerder verteld ze geen kindje meer zou kunnen krijgen. Vanwege haar leeftijd was IVF niet meer mogelijk dus ze had de moed al lang opgegeven. Dankzij de alternatieve weg van geneeswijze is het toch gelukt zwanger te worden op de natuurlijke manier. Deze blog gaat dus niet alleen over zwanger zijn boven de 40, maar ook over dat er meerdere wegen naar Rome kunnen leiden als je een kinderwens hebt en het zeker de moeite waard is om onze horizon te verbreden en naar alternatieve mogelijkheden te kijken.

Nare reacties

Toen ik research ging doen voor het onderwerp ‘zwanger boven de 40’ kwam ik online nogal wat naar commentaar tegen. Mensen die zeiden dat het ‘verboden zou moeten worden’, dat het ‘moord’ is omdat je je kind misschien wel wees maakt op zijn 20e, kortom er werden nogal lelijke dingen gezegd. Wat opviel is dat dit commentaar voornamelijk gemaakt werd door twintigers. Misschien begrijpelijk omdat toen ik 21 was ik iemand van 46 ook oud vond.

Er is ook een hele andere kant van het verhaal. Een kant die laat zien dat er juist heel veel positieve punten zijn aan op latere leeftijd moeder worden. Een oudere mama heeft meer levenservaring bijvoorbeeld en een vrouw zou op latere leeftijd meer klaar zijn om een kindje te krijgen. Zo zijn er nog meer interessante punten, straks hierover meer. Eerst wil ik het inspirerende verhaal van Vedra met je delen, hoe zij op haar 46e zwanger raakte nadat ze de alternatieve geneeswijze opzocht voor iets anders dan een kinderwens.

Vedra 46 en in verwachting

Kinderwens

Vedra had niet altijd al een kinderwens. Sam haar huidige vriend en Vedra zijn 4 jaar samen, sinds april 2015. Pas toen ze Sam ontmoette, wist ze dat ze een kindje wilde, Vedra was toen 42. Voor die tijd had ze er door haar leeftijd wel vaak over nagedacht of ze misschien alleenstaande moeder wilde worden van een zaaddonor, maar dat was niet haar ding. Als ze een kindje wilde, zou ze een kindje willen uit liefde, samen met een man waar ze van houdt.

Ziekenhuis check

Al snel in het begin van hun relatie besloot Vedra vanwege de biologische klok zich te laten checken in het ZH. Ze was immers al 42 en de kans op kindjes krijgen daalt na je 35ealleen maar meer. Ze wilde weten hoe het ervoor stond: “Kan ik überhaupt wel kinderen krijgen?” Het zag er nog goed uit voor haar en ze had nog eitjes. Omdat ze vanwege haar leeftijd niet alle tijd van de wereld meer had wilde ze ook weten hoe het zat met IVF. In Nederland is de leeftijdsgrens voor het IVF traject 43 dus ze kregen een nee te horen; IVF was niet meer mogelijk.

Geen kindje

Omdat het na 2 jaar nog niet gelukt was om zwanger te raken, ging het stel het stel naar België voor een IVF check. Hier gaven ze aan dat de kans op een succesvolle IVF slechts 7% was en om die reden kregen ze ook daar een nee te horen. Dit was een ontzettende teleurstelling, want dit betekende geen kindje voor Vedra en Sam.

Dit was niet makkelijk, “Het leven loopt niet altijd zoals we dat zouden willen, maar het is nou eenmaal voorbestemd” aldus Vedra. “Ons leven is ook mooi en goed zoals het nu is”. Ze waren al heel erg gelukkig met elkaar. En vooral blij dat ze elkaar gevonden hadden, “Want je grote liefde vinden is ook maar een speld in een hooiberg”.

Naar de acupuncturist

Omdat Vedra heel erg onregelmatig ongesteld was, klopte ze aan bij een acupuncturist om haar cyclus regelmatig te krijgen. Met acupunctuur wordt je energiebalans genormaliseerd en zo krijgt je lichaam de kans zichzelf te herstellen. Ze ging naar de Ji Yuan Tang praktijk voor traditionele geneeswijze in Amsterdam waar ze werd behandeld door Roslyn Go.

Praktijk voor natuurgeneeskunde

Tevens ging Vedra voor een consult naar de praktijk voor natuurgeneeskunde van Sheila Nelwan in Amsterdam. Sheila Nelwan is gespecialiseerd in voetreflexzonemassage en toegepaste kinesiologie. Toegepaste Kinesiologie is een therapeutische holistische methode waarbij er gebruik gemaakt wordt van spiertesten om uit te zoeken waar, waarom en wanneer de balans in de mens verstoord is geraakt en tegelijkertijd hoe die balans weer hersteld kan worden. Problemen worden opgespoord en vervolgens opgelost. Tijdens deze behandeling controleert Sheila of de ‘driehoek’ in ieder mens in balans is. Het fysieke, het lichamelijke (de vitamine en mineralenhuishouding) en de emotionele gesteldheid worden met behulp van verschillende methodes gecontroleerd. Meer weten over deze specifieke behandeling van Sheila Nelwan klik hier.

Op maat gemaakt dieet

Sheila maakte voor Vedra een op maat gemaakt dieet dat onder andere inhield dat ze tot 12.00 uur en na 18.00 uur geen koolhydraten mocht eten. Ook moest ze bijvoorbeeld meer eiwitten en meer zaden gaan eten en waren er juist weer andere voedingsmiddelen die ze moest laten staan om weer in balans te komen. Vedra begon hiermee in het begin van het jaar 2018. Ze leefde als yoga docent sowieso als super gezond, maar de behandelingen deden haar goed.

Een paar maanden en 3 acupunctuur behandelingen later had Vedra na jaren haar regelmatige cyclus weer terug. En toen ruim een half jaar later in december van dat jaar voelde ze zich ineens ‘anders’. Ze herkende het gevoel niet en deed voor de zekerheid test en deze was positief, het ongelooflijke was waar, ze was zwanger!

Reacties op de zwangerschap

Vedra kreeg verschillende reacties op haar zwangerschap. Haar directe omgeving was uiteraard heel erg blij voor haar. Van vreemden was de respons ook wel eens anders; als ze vertelde dat ze zwanger was dan zeiden ze ‘oh wat leuk’ en als ze dan vertelde hoe oud ze was, kreeg ze een ‘oh’ en een verbaasde blik. Vedra zegt zelf “Hoe oud je ook bent, je zal onzeker zijn over het moederschap. Zal ik het wel goed doen? Leeftijd zegt uiteindelijk niks”. Ze heeft nu de liefde van haar leven gevonden, de man waar ze een kindje mee wilde en haar droom komt uit. Er komt een kindje op de wereld die ontzettend gewenst is en met heel veel liefde zal opgroeien.

Een kindje krijgen op latere leeftijd is vaak een bewustere keuze dan mama worden als je in de twintig bent. Zo zijn er nog meer voordelen aan mama worden op latere leeftijd.

Moeder worden op latere leeftijd

Zwanger worden op latere leeftijd is al lang niet meer raar, zoals het in de jaren 70 was bijvoorbeeld, toen werd je op je 25emoeder. Tegenwoordig is dat tijdsframe volledig verschoven. Zo beviel Janet Jackson op haar 52evan een zoon en werd Hale Berry op haar 47evoor de 2ekeer mama. Misschien tikt de biologische klok het hardst rond onze 30e, maar sociaal en emotioneel is het ‘perfecte’ tijdstip misschien wel op latere leeftijd.

Risico’s

Ok, zwanger worden boven je 35ebrengt natuurlijk meer medische risico’s met zich mee, zoals zwangerschapsvergiftiging, hoge bloeddruk en zwangerschapssuiker. Ook is de kans op Syndroom van Down en vroeggeboorte groter als je op latere leeftijd zwanger wordt. Maar wat zijn dan de voordelen?

Emotionele stabiliteit

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat we op latere leeftijd emotioneel beter zijn voorbereid op het krijgen van een kindje. Papa’s en mama’s op oudere leeftijd zijn emotioneel en lichamelijk gezonder dan twintigers. Ook is de relatie met de partner op latere leeftijd stabieler, we maken dan toch echt minder ruzie en begrijpen elkaar beter. Kortom we zijn meer in balans. Dat zijn we op latere leeftijd trouwens ook financieel. We hebben al een carrière en hebben meer financiële zekerheid. Zo wordt het ouderschap door deze factoren op latere leeftijd als meer ontspannen ervaren.

Voordelen voor het kind

Uit een Britse studie is gebleken dat kleine kinderen onder de 5 jaar van oudere moeders gezonder waren dan van jonge moeders. De kinderen hadden ook minder vaak ongelukjes waaruit blijkt dat oudere mama’s wat verantwoordelijker zijn. Ook hebben kinderen van oudere mama’s ook minder emotionele en sociale problemen. Tevens zijn deze kinderen verder in hun ontwikkeling in taal.

Time out nodig?

Mama worden op oudere leeftijd heeft ook een groot voordeel als we het hebben over geduld. En wat wordt ons geduld als mama toch elke dag op de proef gesteld. Naarmate we ouder worden, worden we rustiger en geduldiger. Een studie uit Denemarken heeft uitgewezen dat oudere moeders beter zijn in grenzen stellen voor hun kroost en dat ze minder snel gaan schreeuwen tegen hun kinderen. Dit leidt tot betere emotionele en sociale ontwikkeling bij een kind.

Hormonen en hersenen

Als mama zijnde weten we allemaal wat de zwangerschap doet met onze hersenen. De schuld is weer eens aan de hormonen, ze zorgen er helaas voor dat onze hersenen krimpen en we worden dus een stukje dommer. Sorry aanstaande mama, dit is geen fabeltje. Een studie van de Universiteit in Noord Californië heeft uitgewezen dat mama’s die na hun 35ehun laatste kindje kregen een beter geheugen hadden dan jongere moeders (jammer dat dit niet voor mij geldt ;-)).

Geef niet op

Het is niet gek dat we tegenwoordig op latere leeftijd pas moeder worden, we settelen nou eenmaal ook op latere leeftijd. Je grote liefde vinden op/boven je 35eis niet meer dan normaal, een kindje krijgen wel lastiger. Vedra is verteld dat de kans op slagen bij IVF slechts 7% was, ze zocht het in de alternatieve geneeswijze en ze raakte toch zwanger en is net bevallen van een prachtige zoon. Het is dus mogelijk. Het is goed om verder te kijken wat er mogelijk is dan alleen de reguliere geneeswijze. En dit soort inspirerende verhalen vertellen ons ook dat we niet zomaar moeten opgeven als we graag een kindje willen.

Wil jij ons inspirerende verhaal met ons delen? Of heb jij een mening over dit onderwerp, laat het dan vooral weten. Vond je dit een te gek artikel, delen is lief. En als je meer van dit soort artikelen wilt én op de hoogte van alle mamawijsheid wilt blijven, volg Mommy Knows Best dan op Instagram en Facebook

BRONNEN:

https://www.nbcnews.com/better/health/5-advantages-being-older-parent-ncna775581
https://www.theguardian.com/society/2007/oct/28/parenthood

 

18 onmisbare tips als je gaat vliegen met je baby of peuter

Vliegen met je kindje is spannend, zo niet stressvol, maar met deze checklist samengesteld door echte travel mama’s wordt vliegen een […]

lees meer

tip van de week


Groeipijn kind

Wat je kunt doen tegen de groeipijnen van je kindje is een ‘groeipijn olie’ maken om mee te masseren. Als […]

lees meer

Liefs Tassie


De mama achter Mommy Knows Best